Stiri

Urșii și lupii au sfârtecat cam două sute de animale domestice în 2022 în județul Covasna

5
min
3/2/2023

Județul Covasna adăpostește 2.000 de urși.

Peste 200 de pagube provocate de animalele sălbatice protejate, în special de urşi, au fost înregistrate anul trecut în judeţul Covasna, afirmă conducerea Agenţiei Judeţene de Protecţie a Mediului.

Cum se acordă despăgubirile

Potrivit directorului instituţiei, Gheorghe Neagu, zonele cele mai afectate au fost Barcani, Întorsura Buzăului, Băţani, Baraolt şi Vâlcele.

"La speciile protejate am avut peste 200 şi ceva de pagube provocate de urs şi lup, în special la bovine, ovine, caprine, porcine. Zonele afectate sunt zona Barcani, Întorsura Buzăului, zona Băţaniului, Baraolt şi zona Vâlcele-Ilieni (...) Cu excepţia a două localităţi, toate au avut probleme cu urşii. La Chichiş, fiind o comună de câmpie, nu am avut pagube produse de urs şi la Valea Mare, care anul trecut nu s-a înregistrat la noi cu astfel de pagube", a declarat Gheorghe Neagu.

Mai poți citi: Ungaria introduce obligativitatea etichetării alimentelor care conţin proteine din insecte

În cursul zilei de miercuri, la sediul Prefecturii Covasna din municipiul Sfântu Gheorghe a avut loc o întâlnire organizată de Agenţia de Protecţie a Mediului, în cadrul căreia au fost prezentate asociaţiilor de vânătoare şi reprezentanţilor unităţilor administrativ-teritoriale (UAT) noile prevederi privind acordarea despăgubirilor pentru pagubele produse de animalele sălbatice.

2.000 de urși, în Covasna

"Am convocat asociaţiile de vânătoare şi primarii UAT-urilor pentru a dezbate noua Hotărâre de Guvern 3/2023 care aduce modificări esenţiale faţă de 1679 din 2007, în care legiuitorul nu prevedea anumite pagube produse de speciile de animale sălbatice pe anexa 1 şi 2, adică pagube umane şi pagubele privind accidentele pe drumurile publice cu animale sălbatice. În HG găsiţi detalii, cu noile capitole care au apărut şi acolo e detaliat ceea ce trebuie să facă comisia şi UAT-ul în care are loc paguba. HG are nişte anexe de care trebuie ţinut cont, până acum era stabilită valoarea pagubei într-un proces verbal, acum se cer date de la Direcţia Agricolă, date oficiale care stabilesc cotele şi banii care trebuie alocaţi atât pentru culturi agricole, cât şi pentru animale", a declarat Gheorghe Neagu.

Acesta a mai menţionat, printre altele, că România are cei mai mulţi urşi din Europa, iar, potrivit estimărilor, aproape 2.000 trăiesc în pădurile din judeţul Covasna.

foto: Facebook/Romsilva