Stiri

UE, parteneriat strategic cu Kazahstanul privind materiile prime, bateriile și hidrogenul regenerabil

4
min
9/11/2022

Von der Leyen va semna un parteneriat similar cu președintele Namibiei, Hage Geingob.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Alikhan Smailov, prim-ministrul Kazahstanului, au semnat un memorandum de înțelegere prin care se stabilește un parteneriat între UE și Kazahstan. Acordul are ca scop asigurarea dezvoltării unei aprovizionări sigure și durabile cu materii prime, precum și dezvoltarea lanțurilor valorice ale hidrogenului regenerabil și ale bateriilor, potrivit unui comunicat al executivului european.

Decizia vine pe fondul încercărilor Comisiei Europene de a-și scădea dependența față de China, principalul său competitor economic.

Parteneriat privind bateriile și hidrogenul regenerabil

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat că „o aprovizionare sigură și durabilă cu materii prime, materiale rafinate și hidrogen regenerabil reprezintă un strat esențial pentru a contribui la construirea unei baze noi și mai curate pentru economiile noastre, în special pe măsură ce ne îndepărtăm de dependența noastră de combustibilii fosili.

Acest parteneriat cu Kazahstanul arată angajamentul Europei de a colabora cu țările partenere în ceea ce privește angajamentele noastre comune pentru un viitor mai ecologic și mai rezistent, în conformitate cu Strategia globală de trecere și cu obiectivele Planului REPowerEU.

Aș dori să îi mulțumesc prim-ministrului Smailov din Kazahstan pentru eforturile sale și aștept cu nerăbdare să continuăm cooperarea noastră”.

Von der Leyen va semna un parteneriat similar cu președintele Namibiei, Hage Geingob.

Sursa foto: t.me/bort_01