Solutii

UE: mașinile mai vechi de 15 ani, cu defecțiuni majore, vor fi considerate reziduale

1
min
23/4/2024

Măsura are ca scop reducerea impactului negativ al emisiilor și al materiilor prime utilizate.

Conform unor noi reglementări din cadrul Uniunii Europene, mașinile mai vechi de 15 ani cu defecțiuni majore la componente esențiale, cum ar fi motorul, transmisia, frânele sau direcția, vor fi considerate reziduale. De asemenea, aceste vehicule nu vor mai putea fi supuse unor reparații semnificative, conform informațiilor publicate de Adevărul.

Aceste reglementări, parte a pachetului "Fit for 55", sunt concepute pentru a contribui la reducerea emisiilor și pentru a îndeplini obiectivele ambițioase ale UE în domeniul climatic până în 2030 și 2050. Cu toate acestea, aceste măsuri au stârnit îngrijorări și incertitudini printre cei care dețin mașini mai vechi.

Una dintre cele mai semnificative schimbări impuse de aceste reglementări este interdicția de a repara anumite componente esențiale ale mașinilor cu o vechime de peste 15 ani.

”Obiectivul este de a reglementa mai bine modul în care ne debarasăm de vehicule, atunci când acestea sunt scoase din funcțiune, pentru a îmbunătăți colectarea, tratarea și reciclarea”, a declarat Adalbert Jahnz, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

În același timp, regulamentul european vizează și reducerea risipei de materii prime utilizate în industria auto, având ca scop promovarea trasabilității unui vehicul care este retras din circulație și care ar trebui să fie direcționat către centrele de reciclare.

Foto: Pixabay