Solutii

Tulcea, campioană la agricultura ecologică, cu peste 22% din suprafața totală. Cum ajută relieful

4
min
7/2/2023

În judeţ există 484 de operatori în agricultura ecologică, cei mai mulţi dintre ei, respectiv 424, fiind producători agricoli.

Numărul operatorilor din agricultura ecologică din judeţul Tulcea s-a redus în ultimii ani, iar suprafaţa cultivată a crescut foarte puţin faţă de anii trecuţi, a declarat, pentru Agerpres, directoarea Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ), Mirela Miiler.

Mai puțini producători

Raportul DAJ făcut public pe site-ul instituţiei arată că în momentul de faţă în judeţ există 484 de operatori în agricultura ecologică, cei mai mulţi dintre ei, respectiv 424, fiind producători agricoli.

Dintre aceştia, 333 de operatori au o suprafaţă totală de 66.753,31 hectare, din care 48.079,83 de hectare este certificată ecologic, iar restul este în diferite etape de reconversie.

Mai poți citi: „Rabla local” va scoate din circulație 100.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani. Programul începe în martie

"Suprafaţa de 66.753 de hectare reprezintă un procent destul de mare din cea totală, de 300.000 de hectare, ceea ce înseamnă că am atins cu succes acel minim de 5% acordat spre agricultură ecologică în toate judeţele prin regulamentul european.

Bineînţeles că şi specificul judeţului ne ajută în acest sens, având în vedere că avem Delta Dunării, Munţii Măcinului şi alte arii protejate care impun acest tip de agricultură", a menţionat directoarea Miiler.

Ea a remarcat faptul că în ultimii ani numărul operatorilor din domeniu a scăzut, deşi suprafaţa din registrul de agricultură ecologică a crescut puţin.

"Am observat de-a lungul timpului că operatorii înregistraţi erau în număr mare, uneori depăşeau şi 600. La momentul acesta sunt circa 480. Suprafaţa nu a mai crescut în ultimii ani, dar ca număr de operatori s-a micşorat. Asta înseamnă că suprafeţele s-au comasat, exploataţiile s-au mărit", a mai spus directoarea DAJ.

Sursa foto: PIXNIO/ Drazen Nesic