Solutii

Trei din patru persoane doresc ca plasticul de unică folosință să fie interzis, arată un sondaj realizat la nivel global

2
min
2/5/2022

75% dintre persoanele interveviate la nivel global doresc ca plasticul de unică folosință să fie interzis cât mai curând posibil

Descoperirile au loc în timp ce membrii Națiunilor Unite se pregătesc să înceapă discuțiile asupra unui tratat global pentru a controla creșterea poluării cu plastic, ne informează Euronews.

Procentul de persoane care solicită interdicții a crescut de la 71% față de 2019, în timp ce cei care au declarat că sunt în favoarea produselor cu mai puține ambalaje din plastic a crescut la 82% de la 75%, potrivit sondajului IPSOS, efectuat cu ajutorul a 20.000 de persoane din 28 de țări. .

Activiștii spun că rezultatele trimit un mesaj clar guvernelor reunite la Nairobi, Kenya, în această lună, pentru a continua cu un tratat ambițios de abordare a deșeurilor de plastic. Este o înțelegere prezentată drept cel mai important pact de mediu de la Acordul de la Paris privind schimbările climatice din 2015.

Colectarea deșeurilor va fi inclusă în viitorul tratat referitor la masele palstice?

Aproape 90% dintre cei chestionați au spus că susțin un tratat, dar rămâne de văzut dacă o astfel de înțelegere se va concentra pe colectarea și reciclarea deșeurilor sau va lua măsuri mai radicale, cum ar fi reducerea producției și folosirii materialelor plastice de aruncat.

Reuters a dezvăluit săptămâna trecută că marile grupuri din industria petrolieră și chimică elaborează strategii pentru a convinge participanții la conferință să respingă orice acord care ar limita producția de plastic, care este produs din petrol și gaze și o sursă cheie a veniturilor lor.

Dacă ONU nu poate conveni asupra unui acord care să pună frâna poluării cu plastic, vor exista daune ecologice larg răspândite în următoarele decenii, punând speciile marine în pericol de dispariție și distrugând ecosisteme sensibile, cum ar fi recifele de corali și mangrovele, potrivit unui studiu publicat de WWF luna aceasta.

Este probabil să dureze cel puțin doi ani pentru a finaliza orice formă de tratat. Dar ce se va conveni la conferința de la Nairobi din 28 februarie până pe 2 martie va determina elementele cheie ale oricărui acord.

Cel mai mare sprijin pentru interzicerea plasticului de unică folosință din sondaj a venit din partea Columbiei, Mexicului și Indiei, țări în curs de dezvoltare aflate la capătul nefericit al crizei deșeurilor.