Stiri

Țintă ambițioasă pentru Delta Dunării: proiecte de 150 de milioane de euro

6
min
9/1/2023

Guvernatorul Rezervaţiei, Gabriel Marinov, a precizat că în acest an se vor face doar primele demersuri pentru atragerea sumei, proiectele urmând să înceapă până în 2027.

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) şi-a propus ca în actuala perioadă de programare să atragă proiecte în valoare totală de 150 de milioane de euro, complexul Somova-Parcheş urmând să fie în centrul atenţiei instituţiei din subordinea Ministerului Mediului

Complexul Somova-Parcheş, obiectiv important

Guvernatorul Rezervaţiei, Gabriel Marinov, a precizat, pentru Agerpres, că în acest an se vor face doar primele demersuri pentru atragerea sumei, proiectele urmând să înceapă până în 2027.

"Dorim să depunem proiecte în valoare de circa 150 de milioane de euro pentru exerciţiul financiar viitor. Pe lângă decolmatări de canale şi de lacuri în cele şapte complexe lacustre ale Deltei, ne focalizăm atenţia pe unul dintre cele mai frumoase complexe Somova-Parcheş pe care dorim să avem o intervenţie semnificativă, ridicarea de stăvilare şi a unei ecluze pentru a controla nivelul apei pe tot parcursul anului", a declarat Marinov.

El a explicat atenţia deosebită acordată complexului prin faptul că se află "într-un real pericol de degradare" şi a menţionat că, în baza unui viitor parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, doreşte ca zona să se transforme într-o deltă a inovaţiei tinerilor.

"Această zonă este foarte pretabilă turismului de o zi. Nu este nevoie să parcurgem distanţe foarte lungi pentru a vedea Delta Dunării. O putem vedea în condiţii de slow turism în acest complex, dar pentru a realiza toate acestea este fundamental să reuşim să controlăm pe tot parcursul anului apa în interiorul complexului", a mai spus Marinov.

Succesele din 2022

Referindu-se la proiectele realizate anul trecut de ARBDD, guvernatorul Rezervaţiei a amintit finalizarea proiectului de împrejmuire a pădurii Caraorman, actualizarea cuantumului amenzilor practicate în Deltă pentru nerespectarea legislaţiei de mediu şi cele trei proiecte de decolmatare.

"Într-un proiect (Gorgova-Uzlina - n.r.), suntem mult avansaţi, în al doilea suntem la zi, iar în al treilea (Şontea-Fortuna - n.r.) avem mici întârzieri din cauze obiective, dar sperăm să recuperăm acest deficit. Pot spune că sunt mulţumit de felul în care se derulează acestea şi de faptul că unul dintre ele este realizat în proporţie de 97%", a mai spus guvernatorul Rezervaţiei.

Proiectul propus pentru anul trecut şi amânat pentru realizare în acest an este achiziţia a două utilaje de întreţinere a lacurilor şi canalelor din rezervaţie, în programul de investiţii din acest an fiind introduse şi aceste achiziţii.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ Radu Costel