Stiri

Tánczos: Vom semna un protocol cu un institut de cercetare pentru a măsura poluarea în București

3
min
27/1/2021

Măsurătorile vor fi făcute cu radare și instalații mobile, de la diverse înălțimi.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a arătat luni seară, la o televiziune, că valorile privind poluanții din aer măsurați de stațiile oficiale cresc săptămânal la niveluri foarte mari. Potrivit acestuia, există câte o explicație atât din partea Gărzii de Mediu, a Agenției pentru Protecția Mediului, a ministerului, a autorității publice locale, dar și a cetățenilor.

Am ajuns la concluzia că sunt cinci, șase factori ce influențează acest fenomen. Unul dintre factori este problema gropilor de gunoi, unde nu există în momentul de față măsurători științifice, recunoscute, care să stea în picioare și într-o instanță. Am stabilit cu un institut de cercetare din Măgurele, care deja a efectuat un studiu științific pe o problemă similară la Măgurele, să începem o colaborare. Zilele următoare, săptămâna aceasta, vom semna un protocol de colaborare și vom pune acele instalații de măsurare pe care le-au folosit ei în zona gropilor de gunoi din București, astfel încât să putem să vedem dacă se respectă legea de eliberare în aer a unor gaze care sunt captate în gropile de gunoi”, a explicat ministrul.

El a subliniat că dotarea instituțiilor de control, de verificare, nu este la cel mai înalt nivel și că sunt câteva proiecte europene în derulare prin care Garda de Mediu să fie dotată cu instalații mobile, cu instalații de măsurare, cu autospeciale cu care se poate deplasa în diverse locuri pentru a face monitorizare.

Aceste repetări ale valorilor crescute au apărut într-un moment în care Garda de Mediu, folosind câteodată tehnologia de la Agenția pentru Protecția Mediului, mergea și încerca să depisteze sursa poluării. Nu au reușit de fiecare dată. Dar, prin radarele pe care le au cei de la stația de cercetare de la Măgurele, prin monitorizare cu instalații mobile și cu monitorizare cu puncte fixe la diverse înălțimi, cu siguranță în zona acestor depozite vom avea niște rezultate concludente și vom putea acționa. În același timp, trebuie să subliniem că sursa ilegală de arderi poate fi surprinsă doar în cazul în care primim informații și mergem și surprindem în momentul în care s-a dat foc la ceva”, a mai spus Tánczos.

Acesta a precizat că şi-a început mandatul discutând cu primarul general, cu primarii de sectoare, deoarece, în primele zile, nu prea vedea perspectiva, nici în ceea ce privește gropile de gunoi, unde nu există o strategie la nivelul Capitalei, nici în privința programului de reducere a poluării aerului prin sisteme inteligente de administrare a traficului, printr-o concepție clară cu accesul limitat sau nelimitat al mașinilor în toate zonele Bucureștiului, prin programe de creștere a suprafețelor verzi.

Bucureștiul în momentul de față nu are proiecte în derulare în vederea reducerii poluării și tocmai de aceea e o provocare uriașă pentru administrația publică locală. Ministerul este instituția care constată, controlează, măsoară, amendează. Noi vrem să fim un catalizator, să ajutăm autoritatea publică locală să aibă proiecte, să finanțăm dotarea sistemului de transport public cu mașini electrice, dotarea care să contribuie la reducerea poluării pe încălzire centrală, dar pentru asta trebuie să avem autorități publice locale care să vrea să facă. Am o speranță că lucrurile se vor schimba”, a mai punctat ministrul Mediului.