Stiri

Suedia, mai caldă, mai umedă și cu zăpadă mai puțină decât acum o sută de ani

5
min
24/11/2022

Temperatura medie în țara nordică a fost cu 1,9 grade Celsius mai mare între 1991 şi 2020 comparativ cu perioada cuprinsă între 1861 şi 1890.

Temperatura medie în Suedia a crescut cu aproape 2 grade Celsius de la sfârşitul secolului al XIX-lea, iar stratul de zăpadă se menţine cu două săptămâni mai puţin pe măsură ce cantităţile de precipitaţii au crescut, potrivit unui nou raport privind schimbările climatice din ţara nordică, relatează AFP.

Mai cald decât trendul global

Potrivit raportului Institutului Meteorologic şi Hidrologic Suedez (SMHI), temperatura medie în ţară a fost cu 1,9 grade Celsius mai mare între 1991 şi 2020 comparativ cu perioada cuprinsă între 1861 şi 1890.

SMHI a remarcat că schimbarea observată a fost de aproximativ două ori mai mare decât modificarea temperaturilor medii globale pentru aceeaşi perioadă.
Agenţia meteorologică a declarat că nu a realizat până în prezent o analiză atât de aprofundată, luând în considerare atât de mulţi indicatori diferiţi ai schimbărilor climatice.

Rezultatele "arată în mod clar o schimbare a climei Suediei", a declarat Semjon Schimanke, climatolog şi manager de proiect al SMHI, citat într-un comunicat.

"Clima mai caldă, cu mai multe precipitaţii în Suedia, urmăreşte îndeaproape încălzirea globală observată care rezultă din influenţa omului asupra climei", a adăugat Erik Kjellstrom, profesor de climatologie la SMHI.

Mai multe precipitații cu 15%

Nu toate seriile de observaţii au acoperit aceeaşi perioadă, a mai spus agenţia de meteorologie, care a remarcat o creştere a cantităţii de precipitaţii din 1930, de la aproximativ 600 de milimetri la aproape 700 de milimetri începând din anul 2000.

În schimb, stratul de zăpadă pe perioada iernii în ţară a scăzut cu o medie cu 16 zile între 1991 şi 2020 comparativ cu perioada 1961-1990.

SMHI subliniază că aceste observaţii sunt medii anuale şi că imaginea devine mai complexă atunci când sunt studiate anumite regiuni sau anotimpuri.

"De exemplu, creşterea precipitaţiilor este legată în principal de o creştere a precipitaţiilor toamna şi iarna, în schimb nu există tendinţe evidente primăvara sau vara", a spus SMHI, adăugând că "schimbările în extreme sunt în general mai greu de identificat".

Sursa foto: Flickr