Stiri

Situaţie fără precedent în ultimii 70 de ani: Dunărea a scăzut cu 7 centimetri într-o zi

6
min
2/8/2022

În judeţul Dolj, debitul Dunării la intrarea în ţară era luni dimineaţă de 1.950 metri cubi pe secundă.

Este cu mult sub media multianuală normală din această perioadă, de 2.500 metri cubi pe secundă.

Directorul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) – Filiala Dolj, Veta Păsculescu, a declarat pentru Agerpres că staţiile plutitoare care trag apa de irigaţii din Dunăre nu mai pot funcţiona din cauza nivelului mic al fluviului, care se află la un minus de 101 centimetri, situaţie fără precedent în ultimii 70 de ani.

„În partea Nedeia-Măceşu, unde avem staţiile plutitoare care iau apa din Dunăre pentru a putea transmite pe canale către fermieri, Dunărea a scăzut minus 7 centimetri, în ultimele 24 de ore.

Citește și: ANALIZĂ De ce istoria nu se repetă și când vine vorba de climă?

Deci noi suntem cu minus 101 centimetri azi, cotă de exploatare, astfel că navele, staţiile acestea de pompare plutitoare, în cazul amenajării Nedeia-Măceşu, nu mai pot să tragă apă din Dunăre. Nu avem ce face.

Mai este apă pe canale, măcar pentru animale şi ce se mai poate iriga zilele acestea, dar apă din Dunăre nu se mai poate trage, pentru că nu mai este debit pe Dunăre. În Dolj, din Dunăre tragem apa pentru irigaţii şi pentru amenajarea Nedeia-Măceşu şi pentru amenajarea Sadova-Corabia, cu staţia de la Dăbuleni.

Citește și: ANALIZĂ Soarele invizibil de pe acoperiș

De 70 de ani nu s-a mai întâmplat aşa ceva, să avem asemenea scădere a Dunării: minus 7 centimetri numai în ultimele 24 de ore”, a spus directorul ANIF Dolj.

Sursa Foto: Poliția de Frontiera