Stiri

Sectorul fructelor de pădure ar putea avea cel mai mult de suferit în cazul schimbării bruște a vremii în Moldova

3
min
11/1/2023

Iarna adevărată, cu zăpadă, vânt și frig, va reveni în Moldova la sfârșitul săptămânii.

Vremea anormal de caldă de la începutul anului 2023, când cultivatorii de fructe și struguri de masă din Moldova se temeau de o declanșare timpurie a vegetației , va fi înlocuită cu îngheț. Astfel, sectorul fructelor de pădure ar putea avea cel mai mult de suferit în cazul unei răceli ale vremii în Moldova.

Pericolul înghețării livezilor, scăzut

Iarna adevărată, cu zăpadă, vânt și frig, va reveni în Moldova la sfârșitul săptămânii. În timp ce prognozele meteo nu provoacă mari temeri în țară, sunt așteptate înghețuri moderate, scrie East-Fruit.

Experții din organizațiile de pomicultori sunt de acord că pericolul înghețului livezilor și viilor este scăzut, deoarece acest lucru nu s-a întâmplat în ianuarie de mulți ani. Temperatura poate scădea uneori până la -20° C în Moldova iarna, așa că acest lucru a fost luat în considerare la alegerea soiurilor de culturi pomicole de plantat.

Singurele excepții sunt unele segmente din sectorul fructelor de pădure din țară. Plantațiile mai multor soiuri de mure, precum și căpșuni, nu sunt atât de rezistente la îngheț.

Plantațiile de mure dotate cu tehnologii au un sistem de sprijin înclinat pentru a acoperi tufele dacă este necesar. Cu toate acestea, este puțin probabil ca fermierii de fructe de pădure să aibă suficient timp pentru a angaja muncitori pentru operațiuni cu forță de muncă intensivă de urgență în timpul sărbătorilor de iarnă, chiar dacă au materialele de acoperire și banii necesari pentru aceasta.

Sursa foto: Hippopx