Stiri

Secetă severă pe aproape toată suprafaţa Portugaliei

2
min
11/5/2023

Este un aprilie neobişnuit de cald şi uscat, avertizează meteorologii.

Portugalia continentală suferă de secetă în aproximativ 90% din teritoriul său, în timpul unui aprilie neobişnuit de cald şi uscat, potrivit agenţiei de meteorologie portugheze IPMA.

Seceta severă afectează o cincime din suprafaţa ţării, de două ori mai mult decât în martie şi de aproape cinci ori suprafaţa raportată cu un an mai devreme, conform Reuters.

Oficialii portughezi au solicitat ajutor de la Bruxelles pentru sectorul agricol, care se confruntă cu dificultăţi din cauza temperaturilor peste normalul acestei perioade a anului. Aprilie 2023 a fost a treia cea mai uscată şi a patra cea mai caldă din ultimii 92 de ani în Portugalia continentală, conform agenţiei meteorologice.

Ministrul Agriculturii, Maria do Ceu Antunes, a spus luni că vremea secetoasă afectează agricultura şi rezervoarele de apă, iar ministerul a cerut Comisiei Europene să rezolve situaţia.

Suprafeţe mari din Peninsula Iberică au suferit în urma valurilor de căldură de la începutul sezonului, care au exacerbat seceta îndelungată şi au provocat incendii. Spania a înregistrat cel mai secetos început de an de când au început măsurătorile, potrivit agenţiei meteorologice AEMET

Nivelul mediu al apei din rezervoarele din Catalonia și Andaluzia, zonele cele mai afectate, se situează la aproximativ 25%.

Foto: Freepik