Life Style

Satul franțuzesc în care oamenii trăiesc numai după principiile sustenabilității

4
min
12/9/2020

Înainte de toate, satul Emmaüs Lescar-Pau este un loc unde oamenii își construiesc propriul viitor și proiect de viață.

Satul alternativ Emmaüs Lescar-Pau a fost conceput ca o aventură colectivă, un proiect unic, o ocazie de a experimenta noi moduri de a împărtăși, de a lucra și de a trăi împreună în serviciul oamenilor fără resurse. Oricine (bărbați, femei sau familii) care are nevoie de un loc de muncă sau de un spațiu de trăit poate rămâne aici atât cât este necesar. Acest proiect este dezvoltat prin activitatea sa principală: reciclarea deșeurilor.

Deschiderea satului către publicul larg este unul dintre scopuri. În fiecare an, mii de oameni vin în spațiul de vânzare cu amănuntul pentru a cumpăra bunuri donate care au fost restaurate, vizitează satul sau magazinul alimentar, participă la festivalul de muzică sau explorează ferma educațională și se familiarizează cu diversitatea de plante și animale. Înainte de toate, satul Emmaüs Lescar-Pau este un loc unde oamenii își construiesc propriul viitor și proiect de viață.

La sosirea în comunitate, un om care vrea să facă parte din viața satului primește o cameră proprie într-una din case. După câteva luni, dacă dorește să se stabilească aici, individul poate avea acces la o casă mobilă sau la una eco-habitat din Quartier d’Ossau, în funcție de disponibilitățile pe care urmează să le aibă. Acest lucru permite o stabilire progresivă și dezvoltarea treptată a încrederii în calitate de cetățeni.

Această comunitate a fost creată în 1982 de către Germain Sarhy cu ajutorul lui Abbe Pierre. Sarhy este scriitor și apărător fervent al anticapitalismului, dar și primar și ghid al satului încă de la înființarea acestuia. Comunitatea este formată din 130 de persoane cu statut diferit: însoțitori, angajați, voluntari și stagiari. O parte dintre ei locuiesc în sat și sunt implicați în diverse activități de grup precum reciclarea și sortarea deșeurilor, vânzarea obiectelor, lucrul în ateliere de construcții ecologice, de reparații electronice, mecanic sau la întreținerea satului, grădinărit și creșterea animalelor. 90% dintre locuitorii din Emmaüs Lescar-Pau o reprezintă însoțitorii. Unii dintre ei locuiesc cu partenerul de viață, alții cu întreaga familie sau singuri. În schimbul cazării și a pensiunii, un proaspăt locatar trebuie să respecte regulile de bază ale vieții comunității și să practice activități potrivite capacității lui fizice și morale. Oamenii sunt liberi să vină și să rămână cât doresc, iar eco-habitatul le oferă posibilitatea de a-și construi propria casă și viitor. Angajații nu locuiesc în sat ci doar lucrează la acest proiect colectiv, dar de asemenea trebuie să respecte regulile pentru viața și munca în sat, precum și valorile acestuia. Voluntarii, în funcție de abilitățile lor, se alătură comunității pentru a împărtăși experiențe și cunoștințe locuitorilor din Emmaüs Lescar-Pau. Creativitatea locuitorilor este mobilizată pentru un proiect comun: organizarea de spații de locuit, colectarea și reciclarea obiectelor, locuințe auto-construite, gestionarea proiectelor și multe altele.