Stiri

Primăria Braşov solicită finanţare UE pentru un parc fotovoltaic

4
min
11/1/2023

Pe lângă acest proiect, municipalitatea braşoveană mai are un program de dotare a 27 de unităţi de învăţământ cu panouri fotovoltaice.

Primăria Braşov a depus o solicitare de finanţare nerambursabilă din fonduri europene, de peste 40 de milioane de lei, pentru realizarea unui parc fotovoltaic care ar urma să acopere aproape 90% din necesarul de energie electrică pentru instituţiile publice din subordinea municipalităţii.

Conform unui comunicat remis de Primăria Braşov, finanţarea pentru noua instalaţie de producere a energiei din surse solare, un proiect în valoare de peste 100 de milioane de lei, ar urma să fie asigurată din fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, în valoare de peste 40 de milioane de lei, şi din fonduri de la bugetul local - restul de aproximativ 60 de milioane de lei.

Factura la energie a brașovenilor va fi puternic redusă

"Sperăm ca proiectul nostru să fie analizat cât mai repede, astfel încât, după semnarea contractului de finanţare, să demarăm procedurile necesare pentru realizarea acestui parc pentru producerea de energie verde.

Pe lângă avantajul că energia consumată este regenerabilă şi nu poluează, se realizează astfel o reducere semnificativă la factura de energie electrică şi, la fel de important, ne asigurăm o anumită independenţă energetică, tot mai importantă în actualul context al crizei de energie", a precizat primarul Allen Coliban, citat în comunicat.

Punerea în funcţiune a acestui parc fotovoltaic ar urma să acopere cea mai mare parte din necesarul de energie electrică pentru cele 21 colegii şi licee, 16 şcoli gimnaziale, 29 grădiniţe, 8 creşe, instituţiile de cultură, Primăria şi serviciile publice din subordinea Consiliului Local, centralele şi punctele termice, pieţele, parcările multietajate, bazele sportive, sistemul de iluminat public şi sistemul de semaforizare din oraş, dar şi pentru domeniul schiabil (sistemele de producere a zăpezii artificiale, cele de pompare etc.).

Pe lângă acest proiect, municipalitatea braşoveană mai are un program de dotare a 27 de unităţi de învăţământ cu panouri fotovoltaice, pentru care s-a solicitat finanţare în luna noiembrie.

Sursa foto: PxHere