Smart City

Petiție pentru pădurile din orașele României

2
min
19/3/2021

Suntem codașii Europei și la spațiul verde per cap de locuitor în interiorul orașelor, ceea ce scade drastic calitatea vieții locuitorilor și crește numărul deceselor din cauza poluării aerului.

Impactul asupra sănătății cauzat de poluarea din marile orașe ale României este dublat de tăierile abuzive a ultimelor pâlcuri de păduri care au mai rămas în împrejurimile acestora. Se taie chiar și ultimii arbori cu dimensiuni monumentale. Rând pe rând, fiecare parcelă este rasă și transformată progresiv în boscheți cu titlul de pădure regenerată, lăsând orașele țării fără plămâni. Dar arborii bătrâni nu sunt bolnavi și nu trebuie înlocuiți. Ei produc cel mai mult oxigen, protejează solul și apa, preiau și stochează carbonul din atmosferă, sunt adăpost și sursa de hrană pentru multe viețuitoare și reglează clima. În prezent nu se mai ține cont deloc de funcțiile sociale, de recreere și ecologice ale pădurii. Nici măcar în pădurile incluse în arii protejate Natura 2000 nu se protejează strict mai mult de 1% din suprafața lor. Singura sursă de oxigen și de stabillizare a climei locale dispare, zi de zi. Odată cu ele dispar și viețuitoarele, inclusiv păsările cântătoare. Suntem codașii Europei și la spațiul verde per cap de locuitor în interiorul orașelor, arată Agent Green.

În consecinţă, s-a redus semnificativ calitatea vieții cetățenilor, potenţialul pădurilor pentru combaterea hazardelor climatice, hidrologice şi geomorfologice și a fost afectată biodiversitatea. Anual, 20.755 de cetățeni cu domiciliul în România mor din cauza poluării, dintre care 15.126 din cauza poluării aerului, potrivit celui mai recent raport al organizației Global Alliance on Health and Pollution, precizează Agent Green, care lansează o petiție în acest sens.

Soluția pentru pădurile rămase:

  • Protejarea strictă a tuturor pădurilor urbane.
  • Protejarea strictă a tuturor pădurilor periurbane pe o raza de 10 km, măsurați de la marginea orașelor (25 km pentru București).
  • Practicarea codrului grădinărit în pădurile situate pe o rază între 10-20 km de la marginea orașelor.

Înființarea de păduri noi care păstrează compoziția tipică natural fundamentală:

  • Împădurirea tuturor terenurilor degradate și abandonate.
  • Înființarea de perdele forestiere între toate culturile agricole.
  • Îmbogățirea pajiștilor cu arbori de biodiversitate.
  • Transformarea graduală a tuturor grădinilor zoologice în păduri.

Petiția îi este adresată Ministrului Mediului, Tanczos Barna și tuturor primarilor din România și o puteți semna aici.