Solutii

Peste 6,6 milioane lei alocați de Guvern pentru înființarea unor perdele forestiere de protecție a Autostrăzii A2 și DN2B

3
min
9/12/2020

Perdelele garantează protecția drumurilor și siguranța traficului, în mod special iarna, dar și vara, acționând împotriva fenomenului de deșertificare și ca bariere de praf.

Vor fi înființate 57 de hectare de perdele forestiere pentru protecția Autostrăzii A2, în județele Călărași și Ialomița și DN 2B, județul Brăila. Suma alocată va fi de peste 6,6 milioane de lei. La inițiativa Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Guvernul a aprobat hotărârile privind aprobarea amplasamentelor și declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere situat pe amplasamentul lucrărilor de utilitate publică de interes național – pentru perdele forestiere de protecție a Autostrăzii A2, în județul Călărași, de pe raza localității Borcea și în județul Ialomița, de pe raza localităților Fetești și Stelnica, precum și pentru cele de pe raza localităților Ianca și Traian din județul Brăila. În total, în urma aprobării celor două Hotărâri vor fi împădurite peste 57 de hectare de teren.

Au fost aprobate amplasamentul lucrărilor, sursa de finanțare, declanșarea procedurii de expropriere, lista proprietarilor cunoscuți, sumele individuale cuvenite proprietarilor și termenul în care sumele individuale aferente despăgubirilor se virează proprietarilor de imobile.

„România are nevoie de aceste perdele pe autostrăzi și drumuri naționale pe o lungime totală de 1.750 de km, adică circa 5.250 de ha. În prezent, avem documentație tehnică pentru 700 de ha din necesarul de perdele de protecție. Este un proiect mare, care trebuie continuat an de an. Perdelele sunt garanția protecției drumurilor și siguranței traficului, în mod special în vârfurile sezonului de iarnă, dar și pe timpul verii, atunci când acționează împotriva fenomenului de deșertificare, precum și ca bariere în calea prafului transportat de vânt”, declară Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a fost declarată expropriator în numele statului român și unitate contractantă pentru înființarea perdelelor forestiere de protecție a căilor de comunicație, prin Legea nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecție și Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local.

Ministerul Mediului a transmis că exproprierea pentru cauză de utilitate publică și preluarea în administrare de către RNP Romsilva a suprafețelor de teren necesare realizării perdelelor forestiere de protecție a căilor de comunicație va conduce la îmbunătățirea standardelor de mediu, precum și la diminuarea riscurilor majore, contribuind, totodată, la îndeplinirea angajamentelor României, privind protecția mediului, ca stat membru al Uniunii Europene.

Realizarea acestor proiecte va diminua și preveni producerea fenomenelor de depozitare a zăpezii pe partea carosabilă a Autostrăzii A2 și DN2B care, pe timp de iarnă, devine din aceste motive, impracticabilă și va conduce, de asemenea, la îndeplinirea Programului național al perdelelor forestiere pentru protecția autostrăzilor și drumurilor naționale.