Stiri

Peste 200 de elefanţi au murit într-un interval de nouă luni din cauza secetei în Kenya

5
min
7/11/2022

Patru sezoane consecutive de ploi insuficiente au creat condiţiile cele mai aride de la începutul anilor 1980.

Peste 200 de elefanţi au murit din cauza secetei în perioada februarie-octombrie 2022 în Kenya, ţară din Africa de Est care se confruntă cu deficite majore pluviometrice, a declarat vineri ministrul Turismului din acest stat, potrivit AFP.

Kenya, motorul economic al Africii de Est, o destinaţie turistică majoră de pe continent, în special graţie faunei sale, se confruntă cu o secetă de o intensitate inedită în ultimii 40 de ani, iar foametea afectează cel puţin 4 milioane de persoane dintr-o populaţie de peste 50 de milioane de locuitori. Potrivit autorităţilor, seceta afectează 23 dintre 47 regiuni de pe teritoriul ţării.

Patru sezoane consecutive de ploi insuficiente au creat condiţiile cele mai aride de la începutul anilor 1980.

Seceta a afectat și zbere, girafe sau bivoli

''Seceta a generat o mortalitate semnificativă a faunei, în special în rândul speciilor ierbivore (...), din cauza epuizării resurselor alimentare, precum şi a penuriei de apă'', a anunţat ministrul Turismului, Peninah Malonza, cu prilejul unei conferinţe de presă la Nairobi.

Potrivit lui Malonza, 14 specii sunt afectate în mod special de secetă. Între februarie şi octombrie 2022, au murit din cauza lipsei de apă de pe teritoriul ţării 205 elefanţi, 512 gnu, 381 de zebre, 12 girafe şi 51 de bivoli.

Conform ministrului Turismului, ''mai mult de 70 de elefanţi au murit'' în această perioadă în regiunile Amboseli, la o distanţă de circa 160 de kilometri sud de capitala Nairobi, şi în Laikipia-Samburu, în nordul ţării.

Potrivit datelor Ministerului Turismului publicate în 2021, în Kenya trăiesc peste 36.000 de elefanţi. Pentru a face faţă secetei, ministrul a anunţat că autorităţile au instalat ''provizii de fân pentru speciile ameninţate''.

Sursa foto: Pexels