Stiri

Patru astronauţi NASA vor zbura spre Lună

3
min
5/4/2023

„Este echipajul umanităţii”

NASA și Agenția Spațială Canadiană au anunțat cine sunt cei patru astronauți care se vor aventura în jurul Lunii pe Artemis II, reprezentând prima misiune cu echipaj, care are obiectivul NASA de a stabili o prezenţă pe termen lung pe Lună în numele ştiinţei şi explorării.

Membrii echipajului sunt astronauții NASA Reid Wiseman (comandant), Victor Glover (pilot) și Christina Hammock Koch (specialist în misiune 1) și astronautul CSA Jeremy Hansen (specialist în misiune 2). Aceştia vor lucra împreună pentru a efectua o serie de teste ambiţioase în timpul misiunii.

„Echipajul Artemis II reprezintă mii de oameni care lucrează fără oprire pentru a ne duce la stele. Acesta este echipajul umanităţii”, a spus administratorul NASA Bill Nelson, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul oficial al NASA.

Membrii echipajului au fost anunţaţi luni în timpul unui eveniment organizat la Ellington Field, lângă Centrul Spaţial Johnson al NASA din Houston.  

Testul de zbor Artemis II, care are o durată de aproximativ 10 zile, se va lansa pe racheta Space Launch System, va demonstra sistemele de susținere a vieții ale navei spațiale Orion și va valida capabilitățile și tehnicile necesare pentru ca oamenii să trăiască și să lucreze în adâncul spațiului.

Zborul are la bază misiunea Artemis I, fără echipaj, care a fost finalizată cu succes în decembrie 2022 şi va pregăti terenul pentru viitoare misiuni de explorare umană pe Lună și, în cele din urmă, pe Marte.

„Pentru prima dată în mai bine de 50 de ani, acești indivizi – echipajul Artemis II – vor fi primii oameni care vor zbura în vecinătatea Lunii”, a spus directorul NASA Vanessa Wyche.

„Această misiune deschide calea pentru extinderea explorării umane în adâncul spațiului și prezintă noi oportunități pentru descoperiri științifice, parteneriate comerciale, industriale și academice”, a adăugat Wyche.

Anul trecut, după lansarea Artemis I, oficialul NASA Howard Hu a spus că oamenii vor trăi pe Lună „în acest deceniu”, a spus el, potrivit CBS News.

Foto: NASA