Stiri

Pakistan: Şcolile din oraşul Lahore vor fi închise două zile pe săptămână din cauza poluării

3
min
9/12/2022

În fiecare iarnă, smogul atinge cote îngrijorătoare în Lahore, al doilea oraş ca mărime din Pakistan.

Şcolile din oraşul pakistanez Lahore, clasat miercuri ca fiind cel mai poluat din lume, potrivit unui organism de măsurare a calităţii aerului, vor fi închise două zile pe săptămână pentru a proteja sănătatea elevilor, în urma unei decizii a unui tribunal local, relatează AFP.

În fiecare iarnă, smogul atinge cote îngrijorătoare în Lahore, al doilea oraş ca mărime din Pakistan, cu peste 11 milioane de locuitori, situat în estul ţării, la graniţa cu India.

Funcționarii, trimiși să lucreze de acasă

Miercuri dimineaţă, Lahore a fost clasat pentru scurt timp oraşul cu cel mai ridicat nivel de poluare a aerului din lume de către reţeaua specializată IQAir, cu un indice de calitate a aerului (ICA) de 234, descris drept "foarte grav pentru sănătate".

Rata particulelor fine de PM2,5, cele mai periculoase pentru sănătate, a fost de 183,5 micrograme pe metru cub de aer, sau de 36 de ori nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Spitalele au raportat în ultimele săptămâni un număr mare de pacienţi cu probleme respiratorii sau iritaţii ale ochilor sau gâtului.

Un tribunal din Lahore a decis marţi că şcolile publice şi private din oraş trebuie să se închidă vineri şi sâmbătă, în plus faţă de duminică care este zi liberă, până la noi ordine.

O altă hotărâre judecătorească emisă miercuri prevede ca toţi angajaţii din serviciul public să lucreze de acasă în zilele de vineri şi sâmbătă.

Sursa foto: Wikimedia Commons