Stiri

Orice teren lăsat nesupravegheat în România devine groapă de gunoi. Cazul terenului de pe strada Mărului

8
min
6/1/2023

Deşeurile se află pe suprafeţe mari de teren de pe strada Mărului, aflată la marginea cartierului de blocuri Alfa şi în apropiere de Pădurea Ceala.

Aproximativ 50 de tone de deşeuri au fost descoperite, miercuri, de către comisarii Gărzii de Mediu Arad, pe un teren al Primăriei Arad, de pe care anul trecut au fost demolate zeci de colibe şi construcţii ilegale pentru a se amenaja o zonă de agrement, însă între timp acolo unii localnici au descărcat gunoaie.

50 de tone de deșeuri

Deşeurile se află pe suprafeţe mari de teren de pe strada Mărului, aflată la marginea cartierului de blocuri Alfa şi în apropiere de Pădurea Ceala.

Reprezentanţii Gărzii de Mediu au precizat, pentru Agerpres, că în urma unor verificări făcute pe strada Mărului au fost descoperite aproximativ 50 de tone de deşeuri abandonate, respectiv cauciucuri, carcase, diverse plasticuri, textile, mobilă, obiecte sanitare, moloz şi gunoaie menajere.

Acestea sunt atât în grămezi cât şi împrăştiate pe terenurile de pe care au fost demolate construcţii ilegale şi ajung inclusiv pe malul râului Mureş.

Comisarii au precizat că terenul aparţine Primăriei Arad şi au dispus, în urma constatărilor, ca municipalitatea să salubrizeze zona în cel mult 60 de zile, în caz contrar urmând să fie aplicată o amendă cuprinsă între 50.000 şi 100.000 de lei.

Termenul de două luni a fost dat în condiţiile în care pământul este foarte moale din cauza precipitaţiilor, iar lucrările s-ar putea desfăşura cu dificultate.

În plus, Garda de Mediu a dispus ca zona să fie monitorizată permanent, pentru a se evita abandonarea altor deşeuri.

70 de colibe, demolate

Contactat de Agerpres, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Ralu Cotrău, a declarat că Poliţia Locală a aplicat deja mai multe amenzi unor persoane prinse că aruncau gunoaie pe strada Mărului.

"Au fost sancţionate persoane fizice suprinse deversând deşeuri în zona respectivă. Poliţia Locală va notifica operatorul de salubritate stradală în vederea igienizării terenului aflat în proprietatea municipiului Arad şi va organiza noi acţiuni de pândă pentru a surprinde în fapt pe cei care şi-au făcut un obicei din a deversa deşeuri în zona străzii Mărului.

Poliţia Locală suspectează de aceste fapte conducătorii auto ai unor camionete înmatriculate în alte judeţe", a declarat Ralu Cotrău.

În jur de 70 de construcţii ilegale, majoritatea colibe, în care de ani de zile locuiau fără forme legale persoane venite mai ales din alte judeţe, au fost demolate anul trecut de municipalitatea arădeană, care amenajează în zona străzii Mărului un loc de agrement. Zona, în care există şi lacuri, se află între cartierul Alfa şi Pădurea Ceala.

Bani de la UE

Proiectul "Revitalizarea Zonei Strada Mărului şi Amenajarea ca Zonă de Agrement" are o valoare de aproximativ 4,7 milioane de euro, finanţarea fiind obţinută de la Uniunea Europeană. Administraţia locală va construi terenuri de sport, un camping, spaţii de joacă pentru copii, piste pentru biciclete şi va amenaja luciul de apă.

Amenajările se vor face pe o suprafaţă totală de aproximativ 282.000 de metri pătraţi, dar termenul iniţial de finalizare, luna mai 2021, a fost depăşit deja. Administraţia locală a invocat procedurile legale privind evacuarea celor care locuiau ilegal în zonă, ultima estimare fiind că proiectul va fi gata în acest an.

Sursa foto: Facebook/ Garda de Mediu Arad