Stiri

Moldova vrea să nu mai fie lada de gunoi a anvelopelor uzate

3
min
16/5/2022

Republica Moldova importă anual aproape un milion de anvelope.

Peste 80% dintre acestea se transformă peste ani în deşeuri care nu se descompun şi poluează mediul, scrie site-ul TVR Moldova. Din 2023, scoaterea din uz a acestora va fi supravegheată de autorităţi. Va fi interzisă şi abandonarea maşinilor vechi, iar Ministerul Agriculturii a elaborat deja un set de regulamente.

Deseori anvelopele sunt arse illegal pentru că nu este o lege clară care să interzică.

Citește și: Problema alimentară este crucială în lupta împotriva încălzirii globale

În Republica Moldova există o singură companie autorizată pentru prelucrarea anvelopelor uzate care lucrează la 30% din capacitate. Cei care vor reciclare trebuie să achite câte 1500 de lei pentru fiecare tonă de cauciuc.

Pentru persoanele fizice, e gratuit. O tonă de anvelope uzate conţine 700 kg de cauciuc care poate fi transformat în combustibil. Potrivit legii, poluatorul plăteşte, aşa că majoritatea agenţilor economici preferă să arunce anvelopele la groapa de gunoi, decât să plătească pentru reciclarea lor.

Citește și: GALERIE FOTO Râul Dâmbovița, poluat continuu de peste 100 de ani 

Anatol Corj, administrator companie de reciclare a anvelopelor: „Capacitatea fabricii este de 1500 tone pe an, dar prelucrăm doar 3-4 sute de tone. Mulţi nu vor să plătească pentru reciclare. Noi am fi binevoitori să lucrăm gratis dar nu putem. Contractele sunt de unică folosinţă, compania a încheiat contract, a adus cauciucurile care s-au strâns şi când va fi data viitoare nu se ştie”.

Ministerul Agriculturi a elaborat un regulament care prevede mecanisme de gestionare a anvelopelor uzate. Potrivit documentului, depozitarea anvelopelor va fi interzisă iar agenţii economici vor fi obligaţi să încheie contracte cu firmele de reciclare sau cu cei care vor colecta aceste deşeuri.

Sursa foto: PxHere