Stiri

Ministrul Mediului promite că Sistemul Garanţie-Returnare va porni în noiembrie

5
min
6/7/2023

„Suntem convinşi că privatul, adică companiile private, sunt în stare să-şi rezolve această problemă”, a spus Tanczos Barna.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a spus că Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) va porni cu siguranţă pe 30 noiembrie 2023 şi nu se va mai repeta astfel întârzierea de anul trecut, când trebuia iniţial să înceapă.  

El a spus la TVR Info că SGR „nu este amânat”, ci „este în implementare”.

„Am avut un termen stabilit la aprobarea hotărârii de guvern din 2021. A fost un termen pe care l-am trecut în hotărârea de guvern ştiind că nicio ţară n-a reuşit să implementeze acel program într-un an de zile, dar aveam nevoie de a face primul pas şi de a duce la masă cei mai mari actori pe această piaţă a ambalajelor de băuturi de diverse feluri, răcoritoare, apă, bere, vin, spirtoase. Vorbim de ambalaje de PET, de sticlă şi de aluminiu. Ştiam atunci că odată ce se aşează la masă marii producători cu marii retaileri, vor găsi o soluţie împreună să înfiinţeze societatea care va gestiona acest sistem naţional”, a spus Barna.

„Am decis să mergem pe această opţiune, fiind convinşi că privatul, adică companiile private, sunt în stare să-şi rezolve această problemă, pentru că este obligaţia producătorului, care pune produsul ambalat pe piaţă, să recupereze ambalajul”, a adăugat acesta.  

Compania care se va ocupa de SGR este RetuRO, care a fost înfiinţată anul trecut şi a primit dreptul de a opera în august 2022. RetuRO a fost singura entitate care a depus o ofertă în acest sens, în perioada stabilită de Guvern, astfel că a primit licenţa şi a început implementarea programului.

„Este obligaţia RetuRO, să fie gata Sistemul”

„În noiembrie, pe 30 noiembrie, sistemul porneşte. Este obligaţia RetuRO, să fie gata Sistemul, pregătit, este obligaţia dânşilor să asigure preluarea acestor ambalaje de la comercianţii care primesc ambalajele înapoi şi dau garanţia. Începând din 30 noiembrie, toate produsele din sistemul RetuRO trebuie să aibă sigla RetuRO de Garanţie-Returnare şi toate ambalajele pot fi aduse înapoi la comerciant în schimbul garanţiei”, a spus el.

În prezent, s-au înscris peste 60.000 de agenţi economici, adică peste 2.000 de producători şi 58.000 de comercianţi mici şi mari, însă Ministrul Mediului estimează că s-ar mai putea înregistra în platforma RetuRO încă 15.000 de operatori economici.

Nerespectarea obligaţiei de a se înscrie în SGR, care îi revine fiecărui producător şi fiecărui comerciant, se sancţionează cu o amendă de 20.000 de lei şi cu interdicţia punerii pe piaţă a ambalajelor care nu au sigla SGR.

Cum decurge implementarea Sistemului Garanţie-Returnare

Ministrul Mediului a explicat unde a ajuns implementarea SGR, dar şi cum va funcţiona sistemul atât în centrele mari, cât şi în magazinele mici.

„Săptămâna aceasta, în adunarea generală a RetuRO SA, se vor stabili şi punctele, sper, unde vor funcţiona unităţile de numărare/sortare, adică toate ambalajele care se preiau la punctele de preluare. Vor fi aduse în centre de numărare şi de sortare, acolo se stabileşte cât mai trebuie să primească sub formă de garanţie de la comerciant, care deja i-a plătit pe cetăţeni, iar ambalajele se duc în unităţile de reciclare unde se aduc înapoi pe piaţă, practic, sub formă de granule de pet sau sticlă reciclată sau aluminiu reciclat”, a spus Barna.

„Sunt retailerii mari, acele centre comerciale unde vor funcţiona automat cu siguranţă. Magazinele mici vor lucra mai mult ca sigur pe sistemul de preluare manuală. Fiecare agent economic care vinde astfel de produse are obligaţia de a asigura recuperarea ambalajului şi de a da garanţia înapoi sub formă de cash sau sub formă de voucher, cu care după aceea se duce la casierie omul şi cumpără alte produse, orice ,pe baza acelui voucher pe care l-a primit după ce a aruncat în automat PET-ul, sticla sau doza de aluminiu”, a adăugat el.

Foto: Freepik