Stiri

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, Participă la Forumul Internațional "Uniți pentru Dreptate. Uniți pentru Natură" la Kiev

5
min
20/10/2023

Consecințe ale războiului asupra mediului înconjurător

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunțat că Ministrul Mircea Fechet va reprezenta România la Forumul Internațional "Uniți pentru Dreptate. Uniți pentru Natură", care se desfășoară în perioada 20-21 octombrie 2023, la Kiev, Ucraina. Evenimentul de prestigiu aduce laolaltă experți și factori de decizie din întreaga lume pentru a discuta consecințele războiului asupra mediului, cu accent pe Ucraina și regiunea transfrontalieră.

Cu această ocazie, Ministrul Mircea Fechet va susține o declarație de țară în cadrul sesiunii ministeriale a reuniunii. De asemenea, el va participa la ceremoniile de semnare a Memorandumului de cooperare privind managementul apelor din perspectiva aspectelor internaționale între Ucraina, Republica Moldova și România, în ceea ce privește gestionarea bazinului râului Prut. Totodată, va fi semnat un Memorandum privind Cooperarea în domeniul Protecției Mediului între Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din România și Ministerul Protecției Mediului și Resurselor Naturale din Ucraina.

Forumul Internațional "Uniți pentru Dreptate. Uniți pentru Natură" este un demers important pentru a atrage atenția lumii asupra impactului devastator al războiului asupra mediului în Ucraina și în regiunea transfrontalieră. Un exemplu notoriu în acest sens este războiul din Siria, unde conflictele au dus la degradarea gravă a infrastructurii de mediu, poluarea apei și a aerului și distrugerea habitatelor naturale. De asemenea, războiul din Irak a cauzat poluarea semnificativă a apelor din Golful Persic, afectând biodiversitatea marină și mediul înconjurător.

Alte exemple de țări care au suferit pe partea de mediu în urma războaielor includ Vietnam, unde utilizarea extensivă a defoliantului chimic Agent Orange în timpul Războiului din Vietnam a avut consecințe grave asupra sănătății umane și a mediului.

Agent Orange este un defoliant și un erbicid folosit pe scară largă în timpul Războiului din Vietnam, în special de către forțele armate ale Statelor Unite. Acesta conținea două substanțe chimice puternice, 2,4,5-T și 2,4-D, și a fost utilizat pentru a distruge vegetația densă în jungla vietnameză și pentru a împiedica furnizarea hranei și adăpostului trupelor inamice vietnameze și a Viet Cong-ului.

Problema cu Agent Orange a fost că 2,4,5-T conținea un contaminant numit dioxină, care este extrem de toxic pentru oameni și animale. Dioxina este carcinogenă și poate provoca o serie de boli și afecțiuni grave, inclusiv cancer, malformații congenitale, probleme ale sistemului imunitar și neurologice.

Mulți soldați americani care au fost expuși la Agent Orange în timpul războiului au suferit de diverse boli și afecțiuni, iar aceeași problemă a afectat și populația civilă vietnameză. De asemenea, copiii născuți din mame expuse la Agent Orange au avut un risc crescut de malformații congenitale.

Chiar și decenii după încheierea Războiului din Vietnam, efectele Agent Orange continuă să afecteze atât veteranii de război, cât și populația din Vietnam. Contaminarea cu dioxină a solului și a apei a dus la probleme continuue de sănătate și mediu în acele regiuni.

Si in Afghanistan sunt probleme grave de mediu, războiul a dus la defrișări masive și la deteriorarea ecosistemelor fragile.

Ministrul Mircea Fechet a subliniat importanța acestei conferințe internaționale, afirmând că "este vital să conștientizăm impactul direct al conflictelor armate asupra mediului și să dezvoltăm strategii și colaborări internaționale pentru protejarea naturii și a ecosistemelor fragile în astfel de situații".

România se angajează să contribuie la aceste eforturi globale, consolidând legăturile regionale și internaționale pentru a proteja mediul înconjurător și a promova o abordare sustenabilă în fața provocărilor din ce în ce mai complexe ale lumii moderne. Ministrul Fechet va continua dialogul cu partenerii internaționali și va pleda pentru acțiuni concrete și eficiente pentru protejarea naturii și conservarea resurselor noastre comune.

sursa: agerpress.ro

sursa foto: Facebook page: Mircea Fechet