Stiri

Ministrul Energiei semnează 14 contracte de finanțare pentru proiecte de energie verde

1
min
7/6/2024

Investițiile totalizează peste 34,5 milioane lei și vizează orașe, comune și instituții de învățământ pentru independență energetică și producție sustenabilă de energie electrică

Sebastian Burduja, ministrul energiei, a semnat astăzi 14 contracte de finanțare în cadrul apelului finanțat prin Fondul pentru modernizare, Programul-cheie 1: Surse regenerabile de energie și stocarea energiei – Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum, destinate entităților publice. Valoarea totală a proiectelor finanțate se ridică la 34.579.238 lei (6.950.041 euro), dintre care 29.014.607 lei (5.831.612 euro) sunt acordați din Fondul pentru modernizare.

Puterea instalată totală atinge 4,6 MW, estimându-se o producție de energie electrică de peste 5,5 milioane kWh anual.

Contractele au fost semnate cu orașele Negrești, Negru Vodă și Dorohoi.

De asemenea, au fost încheiate contracte cu comunele Topraisar, Frumușeni, Petrești, Beceni, Ardușat, Tansa, Valea Lupului, Costișa, Grajduri și Coșna.

Un contract de finanțare a fost încheiat și cu Universitatea Politehnică Timișoara.

Sebastian Burduja, ministrul energiei, a declarat: „Susținem primăriile și instituțiile publice să își asigure independența energetică, promovând în același timp energia verde și un mediu mai curat. Investițiile semnate astăzi vor permite primăriilor comunale și orășenești să creeze locuri de muncă la nivel local și să redirecționeze economiile din facturile de energie către alte necesități ale comunității. Aceste contracte completează alte nouă semnate săptămâna trecută. Continuăm să folosim fondurile europene la capacitate maximă, sprijinind atât marile orașe, cât și comunitățile din toate regiunile țării. În plus, sprijinim instituțiile de învățământ în demersurile lor pentru a atinge independența energetică.”