Stiri

Ministerul Energiei a lansat în consultare documentele pentru realizarea de baterii şi panouri fotovoltaice prin PNRR

4
min
17/5/2022

Lanţul valoric industrial al bateriilor va atinge o capacitate anuală totală de fabricaţie şi asamblare al bateriilor de cel puţin 2 GW.

Ministerul Energiei a lansat în consultare publică documentele privind accesarea fondurilor europene din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru realizarea de baterii, panouri fotovoltaice şi capacităţi de stocare, a anunţat, pe Facebook, Virgil Popescu.

„Astăzi am lansat spre consultare publică documentele pentru Schema de ajutor de stat şi Ghidul Specific aferente Măsurii de investiţii I.4 – Lanţ industrial de producţie şi/sau asamblare şi/sau reciclare a bateriilor, a celulelor şi panourilor fotovoltaice (inclusiv echipamente auxiliare) şi noi capacităţi de stocare a energiei electrice, de minimum 480 MWh, până la data de 31 decembrie 2025”, a declarat ministrul energiei.

Citește și: Schimbările climatice văzute de micii fermieri din România - de la percepție, la strategii de adaptare

Lanţul valoric industrial al bateriilor va atinge o capacitate anuală totală de fabricaţie şi asamblare al bateriilor de cel puţin 2 GW, în timp ce lanţul valoric industrial al celulelor şi panourilor fotovoltaice va atinge o capacitate anuală totală de cel puţin 200 MW până la 31 decembrie 2025.

Perioada de depunere a proiectelor este 30 iunie 2022 – 30 iunie 2023.

Bugetul total estimat al schemei este echivalentul în lei a sumei de 260 milioane euro.

Citește și: Bugetul Rabla Plus pentru persoane juridice s-a epuizat aproape imediat după pornirea programului

În ceea ce priveşte investiţiile pentru dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice (baterii), perioada de depunere este 30 iunie 2022, ora 10:00 – 31 august 2022, ora 17:00.

Bugetul alocat schemei este echivalentul în lei a sumei de 104 milioane de euro, compus din 80 milioane euro fonduri nerambursabile asigurate în PNRR şi fonduri naţionale în valoare de 24 milioane euro.

Ajutorul se acordă în lei sub forma rambursării cheltuielilor efectuate şi nu poate depăşi 167.000 euro per MWh de stocare şi 15.000.000 euro pe întreprindere, pe proiect de investiţii.

Sursa foto: Piqsels