Stiri

Micii retaileri, reticienți privind implementarea Sistemului de Garanție-Returnare

3
min
10/4/2024

Plata pentru gestionarea recipientelor nu acoperă timpul și efortul investit în colectarea manuală a acestora.

Datele de referință demonstrează că în țările unde a fost implementat Sistemul de Garanție-Returnare, ratele de colectare au înregistrat o creștere semnificativă, ajungând până la 90% într-un interval de doi până la trei ani. Cu toate acestea, micii retaileri manifestă rezistență în adoptarea acestor schimbări, iar motivul este destul de simplu. Potrivit CEO-ului RetuRo, Gemma Webb, proiectele de economie circulară au întâmpinat dificultăți în toate celelalte țări europene încă de la început.

Există alte paisprezece țări europene care au implementat deja programe de reciclare, iar în România, procesul de adoptare a Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) a început cu dificultăți, întâmpinând o serie de probleme încă de la începutul implementării acestuia de către RetuRo. Există încă numeroase nemulțumiri din partea retailerilor, dar și din partea consumatorilor, care se confruntă cu diverse probleme, de la dificultăți tehnice la automatele de colectare, până la reticența micilor retaileri de a implementa SGR.

Cu toate acestea, în absența finalizării procesului de înregistrare a micilor comercianți în platformă, se va pune în față o problemă de comercializare a recipientelor marca SGR, care vor deveni din ce în ce mai prezente pe piață începând cu luna aprilie. Reprezentanții RetuRo au subliniat importanța mobilizării micilor comercianți, astfel încât aceștia să semneze contractul și să devină funcționali în cadrul sistemului.

„Este foarte greu pentru micii retaileri, pentru că trebuie să facă alte lucruri pe care nu le făceau înainte. De pildă, în ceea ce privește colectarea containerelor, aceasta va fi manuală. Deci trebuie să le strângă în saci, trebuie să eticheteze pungile. Cu toate acestea nu implică alte cheltuieli pentru ei, oferim retailerilor o plată de gestionare. Astfel, ei primesc înapoi garanția, cei 50 de saci, dar primesc și o plată de gestiune pentru cheltuielile legate de timpul investit în colectarea sticlelor. Ceea ce facem cu micii comercianți este să le oferim gratuit un kit de pornire, care le oferă pungi, etichete și alte lucruri necesare. După completarea acestora, le returnează și apoi cumpără saci pentru a doua serie”, a explicat Gemma Webb, conform retail.ro.

„Mesajul meu pentru pentru micii comercianți este acesta: știm că este greu. Știm că există un proces de învățare. Dar beneficiile pentru societate și pentru mediu sunt imense. Și odată ce facem acest efort, după câteva luni, vom intra în ritm și va fi ceva normal în viața de zi cu zi” a mai adăugat reprezentanta RetuRo.

Plata pentru gestionarea recipientelor nu acoperă timpul și efortul investit în colectarea manuală a acestora.

Pentru micii retaileri, situația nu este atât de simplă precum este descrisă. Conform lui Feliciu Paraschiv, vicepreședintele ANCMMR, plata pentru gestionarea acestor recipiente nu acoperă întotdeauna timpul și efortul investit în colectarea manuală a acestora.

„Sistemul SGR este destul de greoi pentru că trebuie să cumpărăm saci, trebuie să cumpărăm sigilii, trebuie să înregistrăm, să scriem, să ținem o evidență. Trebuie să se țină o mulțime de mici contabilități. Pentru asta retailerii primesc un handling fee, un tarif de gestionare, care din păcate diferă la colectarea manuală, este mult mai mic decât la colectarea automată. La colectarea automată pe o doză se primește 0,17 lei, la colectarea manuală se primesc 0,04 lei.

Din handling-fee-ul primit, sacii trebuie să îi suportați voi, din handling-fee, din tariful de gestionare, 57% din ce-am primit am dat pe saci. Am mai dat 3% pe sigilii, deci 60% din ce-am primit am cheltuit pe saci și pe sigilii. 6,5% reprezintă din total venitul pe impozit calculat în procente. Ce-am câștigat din tariful de gestionare se constituie venit în contabilitate și se impozitează cu 16%. Noi rămânem cu 33% din tariful de gestionare, care este o sumă foarte, foarte mică”, a declarat Feliciu Paraschiv, vicepreședinte Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR)

Săptămâna aceasta, RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, a inaugurat al treilea centru regional de colectare a ambalajelor SGR în județul Brașov, amplasat în cadrul parcului logistic VGP. Această nouă inaugurare a generat 40 de noi locuri de muncă, iar centrul va procesa ambalaje din întregul județ Brașov, precum și din regiunile învecinate.

Foto: retail.ro