Stiri

Lumea pierde lupta împotriva deșeurilor electronice, avertizează un expert ONU

2
min
10/4/2024

Experții ONU atribuie creșterea deșeurilor electronice consumului mai mare, lipsei opțiunilor de reparare, ciclurilor de viață mai scurte pentru electronice și infrastructurii inadecvate pentru gestionarea acestor deșeuri.

Lumea pierde bătălia împotriva deșeurilor electronice, a avertizat un expert al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Anunţul vine după ce un raport a arătat că 62 de milioane de tone de telefoane mobile și dispozitive au fost aruncate pe planetă în doar un an, iar estimările arată că această cantitate va creşte cu o treime până în 2030.

Deșeurile electronice constau în orice obiect aruncat care conține o priză electrică sau o baterie. Acestea pot conține aditivi toxici și substanțe periculoase, cum ar fi mercurul, și reprezintă un pericol pentru mediu și sănătate, potrivit Reuters.

„De multe ori, aceste bunuri nu sunt ușor de reparat. Ele se transformă cu ușurință în deșeuri și, prin urmare, generarea de deșeuri la nivel mondial este în creștere", a spus Kees Balde, coordonatorul programului privind ciclurile durabile al Institutului Națiunilor Unite pentru Formare și Cercetare.

„Creșterile munţilor de deșeuri electronice sunt mai rapide decât creșterile eforturilor de reciclare a acestor deșeuri electronice. Pur și simplu pierdem bătălia", a spus Balde.

În 2022, producția anuală de deșeuri electronice la nivel mondial a fost de 62 de milioane de tone, cu 82% mai mult decât în 2010. Producția de deșeuri electronice crește, în medie, cu 2,6 milioane de tone în fiecare an, putând astfel să ajungă la 82 de milioane de tone până în 2030.

Experții ONU atribuie această creștere consumului mai mare, lipsei opțiunilor de reparare, ciclurilor de viață mai scurte pentru electronice și infrastructurii inadecvate pentru gestionarea deșeurilor electronice.

Balde a subliniat că și produsele concepute pentru a reduce consumul de energie, cum ar fi panourile solare, au contribuit la creșterea deșeurilor electronice. În 2022, aproximativ 600.000 de tone de panouri fotovoltaice au fost aruncate, potrivit acestuia.

Foto: Freepik