Stiri

Lanțurile scurte de aprovizionare, o soluție pentru sisteme alimentare durabile, spune Ministerul Agriculturii

10
min
24/1/2023

Eforturile trebuie să vizeze implicarea activă şi responsabilizarea tuturor actorilor în toate etapele sistemului alimentar.

Creşterea preţurilor la inputuri îi pune pe fermieri în imposibilitatea de a obţine profit iar fără măsuri serioase de susţinere la nivel european, îi putem pierde, consideră secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Sorin Moise.

Forumul Global pentru Alimentaţie

Potrivit acestuia, lanţurile scurte de aprovizionare reprezintă o soluţie pentru reducerea impactului de mediu şi facilitarea tranziţiei către sisteme alimentare durabile, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Secretarul de stat a participat sâmbătă, la Berlin, la Forumul Global pentru Alimentaţie.

"Din punctul nostru de vedere, provocările actuale se suprapun peste cele reprezentate de tranziţia către sisteme alimentare durabile şi necesită eforturi sporite la nivelul UE, dar şi la nivel mondial.

Eforturile trebuie să vizeze implicarea activă şi responsabilizarea tuturor actorilor în toate etapele sistemului alimentar. Obiectivele ambiţioase stabilite de Pactul Verde European ar putea ajuta la transformarea agriculturii într-un model mai durabil, dar trebuie să avem mare grijă să nu punem în pericol securitatea alimentară şi competitivitatea agriculturii din UE. Din cauza creşterii preţurilor la inputuri, fermierii noştri sunt tot mai mult în imposibilitatea de a obţine profit.

Dacă nu luăm la timp măsuri serioase de susţinere la nivel european, îi putem pierde, iar fără ei nu există hrană. Lanţurile scurte de aprovizionare reprezintă o soluţie pentru reducerea impactului de mediu şi facilitarea tranziţiei către sisteme alimentare durabile", a declarat Sorin Moise.

Creșterea prețurilor, un mare pericol

Reprezentantul MADR a susţinut în intervenţia sa că accesibilitatea şi disponibilitatea inputurilor, informarea fermierilor asupra exploatării solurilor, utilizării pesticidelor, dar şi promovarea inovaţiilor şi o activitate de cercetare mai adaptată sunt componente importante de care trebuie să se ţină cont în acţiunile de asigurare a securităţii alimentare.

Totodată, secretarul de stat a afirmat că o altă mare provocare care necesită atenţie o reprezintă creşterile de preţuri la consumator, cu riscul ca anumite categorii să nu-şi mai poată asigura necesarul de hrană.

Soluţii general valabile nu sunt uşor de găsit, dar o abordare raţională ar fi, potrivit sursei citate, să se ţină seama de diferenţele dintre sectoarele agricole şi de nevoia unor soluţii diferite pe care acestea le pot aplica pentru a putea furniza alimente sănătoase la preţuri accesibile.

Mai poți citi: O broască cu o greutate record, descoperită în Australia

Cercetarea aplicată şi inovarea sunt, cu certitudine, în măsură să sprijine tranziţia agriculturii către un model de agricultură mai durabilă, care să permită atenuarea efectelor schimbărilor climatice.

Noile tehnici genomice pot permite găsirea unor răspunsuri adecvate la provocările schimbărilor climatice globale şi la atingerea obiectivelor Pactului Verde European, prin obţinerea de noi soiuri de plante rezistente la deficitul de apă, la boli şi dăunători şi trecerea la un model durabil de agricultură într-un timp mai scurt.

Tehnologii genomice

"Tehnologiile genomice promovate şi materializate în obţinerea de soiuri şi hibrizi cu rezistenţă la boli şi dăunători ne pot scuti de măsuri administrative de reducere a pesticidelor care sunt mai costisitoare, afectând randamentele de producţie cu implicaţii majore în securitatea alimentară", a precizat Moise.

La Berlin, secretarul de stat şi echipa sa au participat la ceremonia de deschidere a expoziţiei Grune Woche, iar standul MADR a fost vizitat de miniştrii Agriculturii din Emiratele Arabe Unite, Republica Moldova, Australia şi de alte delegaţii prezente la târg.

La Forumul Global pentru Alimentaţie au participat miniştri, secretari de stat, miniştri adjuncţi şi şefi de organizaţii internaţionale, toţi fiind invitaţi să contribuie la identificarea unor soluţii adecvate la crizele actuale. În urma discuţiilor, a rezultat că sistemele alimentare trebuie să producă durabil, iar o atenţie deosebită trebuie acordată micilor afaceri în agricultură.

Sursa foto: Flickr/ Asian Development Bank