Smart City

Lămpile de încălzire pentru terase, interzise în Franța de anul viitor

3
min
30/9/2020

Cinci lămpi care funcționează în cele patru luni de iarnă emit atât dioxid de carbon cât ar emite o mașină care ar înconjura pământul de trei ori.

În Paris, 75% dintre restaurante folosesc iarna lămpi de încălzire care în termeni ecologici se traduce drept propan consumat și emisii de dioxid de carbon eliberate în aer. Ministrului Mediului, Barbara Pompili, care a declarat că folosirea sistemelor de încălzire pentru exterior reprezintă „o aberație ecologică”, a decis interzicerea acestora. „Vrem să punem punct practicilor aberante din punct de vedere ecologic care duc la un consum total de energie nejustificat”, a spus ea. „Nu putem răcori (cu aparate de aer condiționat) strada în mijlocul verii, când sunt 30 de grade Celsius afară și nici nu putem încălzi terasele în mijlocul iernii, pentru simpla plăcere de a-ți fi cald când îți bei cafeaua pe terasă”.

Din 2008, când a fost dată legea care interzice fumatul în spații închise, terasele au fost dotate cu astfel de încălzitoare pentru clienții fumători. În același an au fost și interzise, dar restaurantele au contestat în instanță decizia și au câștigat. Asemenea sisteme funcționează și la terasele din România, în lunile reci, aproximativ 4 luni pe an. Fiecare astfel de lampă emite 3,3 tone de dioxid de carbon pe an. Cinci lămpi care funcționează în cele patru luni de iarnă emit atât dioxid de carbon cât ar emite o mașină care ar înconjura pământul de trei ori, conform datelor furnizate de Negawatt. O terasă consumă în medie de 20 de ori mai multă căldură/mp decât o casă izolată. Interdicția va intra în vigoare după trecerea acestei ierni, astfel ca restaurantele să nu sufere și mai mult după restricțiile avute din cauza pandemiei Covid-19. În plus, toate clădirile deschise publicului, dotate cu sistem de încălzire sau cu aer condiționat, vor fi nevoite să țină ușile închise pentru a evita risipa de energie.