Stiri

Laburiștii britanici vor să facă din aerul curat un drept al omului prin lege

2
min
24/2/2023

Laburiștii britanici plănuiesc un nou set de legi privind garantarea calităţii aerului ca drept fundamental al omului.

Politicianul Steve Reed a promis că britanicii vor avea dreptul la aer curat, dar şi la o îngrijire „adecvată” a sănătăţii, nutriţie echilibrată şi mai mult control asupra datelor personale, potrivit The Guardian.

Cea mai mare parte a populației globale este expusă fără consimțământul acesteia la substanțe și deșeuri periculoase, astfel că probabilitatea de a dezvolta boli şi dizabilităţi de-a lungul vieţii este ridicată. Acest lucru poate fi considerat o încălcare a drepturilor omului.

Organizația Mondială a Sănătății a estimat că 23% din totalul deceselor din întreaga lume au fost cauzate de probleme de mediu. Țările cu venituri mici și medii sunt cele mai expuse bolilor legate de poluare, cu un impact disproporționat asupra copiilor, femeilor și persoanelor mai vulnerabile.  Poluarea aerului ucide aproximativ șapte milioane de oameni anual, în întreaga lume, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

„Este nevoie de acțiune din partea decidenţilor politici, a sectorului privat și a altor părți interesate pentru a aborda poluarea în formele ei diferite și, în același timp, să accentueze promovarea, protecția și respectul pentru drepturile omului în legătură cu mediul”, a spus Maria Cristina Zucca, şefa departamentului de Poluare și Sănătate a Programului de Mediu al ONU.

„Aceste probleme sunt strâns legate între ele și trebuie să meargă mână în mână. Trebuie să ținem cont de acest lucru în eforturile noastre de a implementa agenda anului 2030 pentru oameni și planetă”, a adăugat Zucca.

Plasarea drepturilor omului în centrul rezolvării problemelor de mediu ar putea fi benefică pentru toată lumea, indiferent de locul de muncă sau de orașul în care locuiește o persoană. Potrivit ONU, protejându-i pe cei mai vulnerabili oameni din societate, putem proteja sănătatea oamenilor oriunde în lume.

Foto: Freepik