Stiri

Incendiu de pădure în Grecia: WWF deplânge ''lacunele'' planului elen de prevenire a incendiilor

8
min
4/8/2022

Incendiul de pădure, izbucnit joia trecută în Parcul Naţional Dadia, a distrus deja circa 3.400 de hectare de pini şi de stejari.

Incendiul de pădure violent care face ravagii de peste o săptămână în Parcul Naţional Dadia din nord-estul Greciei, una dintre cele mai importante regiuni protejate din Europa, dezvăluie "lacunele" politicii elene de prevenire a incendiilor şi de administrare a mediului înconjurător, a deplâns joi WWF-Grecia, relatează AFP.

"Incendiul arată o serie de lacune în planul de prevenire (în Grecia)", a declarat Panagiota Marangou, directoarea programelor de protecţie a mediului din cadrul WWF Grecia, în cadrul unei conferinţe de presă.

Incendiul de pădure, izbucnit joia trecută în Parcul Naţional Dadia, a distrus deja circa 3.400 de hectare de pini şi de stejari, potrivit ONG-ului.

Pompierii au anunţat joi după-amiază că "situaţia s-a îmbunătăţit" în ceea ce priveşte limitarea extinderii incendiului.

Citește și: ANALIZĂ De ce istoria nu se repetă și când vine vorba de climă?

Parcul de 428 km2 este una dintre cele mai importante zone protejate din Europa, oferind un habitat ideal pentru păsările de pradă rare, şi găzduieşte singura populaţie de vulturi negri din Balcani. El face parte din reţeaua europeană Natura2000.

În timp ce "pe hârtie", Dadia este unul dintre cele mai protejate parcuri din ţară din punct de vedere juridic, el nu dispune de forţe proprii anti-incendiu, a mai spus Panagiota Marangou.

Citește și: ANALIZĂ Soarele invizibil de pe acoperiș

În urma valului de critici, Ministerul grec al Mediului a declarat la începutul săptămânii că a cheltuit o jumătate de milion de euro în acest an pentru construcţia de sisteme de protecţie antiincendiu şi pentru întreţinerea drumurilor în Dadia.

La nivel naţional s-au alocat 72 de milioane de euro suplimentari pentru proiecte similare de prevenire a incendiilor, a mai spus ministerul.

WWF Grecia a admis că s-au făcut anumite îmbunătăţiri în ceea ce priveşte finanţarea şi coordonarea, însă a spus că reducerea cheltuielilor şi proasta planificare reprezintă un obstacol grav în lupta eficientă împotriva incendiilor.

"Nu există un plan comun de prevenire a incendiilor. (Comunele, pompierii şi serviciul forestier) au fiecare politica proprie", a declarat Elias Tzirit, coordonatorul WWF pentru incendii de pădure.

Sursa foto: Wikimedia Commons