Stiri

Greenpeace, mai eficientă în a stopa gazul rusesc către Europa decât politicienii

5
min
19/9/2022

Săptămâna trecută, Greenpeace a blocat o operaţiune similară la terminalul GNL Nynashamn din apropierea capitalei suedeze Stockholm.

Mai mulţi militanţi ai organizaţiei ecologiste internaţionale Greenpeace au blocat sâmbătă descărcarea unui transport de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia în terminalul Tornio din nordul Finlandei, transmite AFP.

Protestatari pe brațele de încărcare din port

Olga Vaisanen, purtătoare de cuvânt a grupului finlandez Gasum, importatorul gazului, a confirmat pentru agenţie că este vorba de un cargou cu GNL de provenienţă rusească.

Mika Kolehmainen, directorul firmei Manga LNG care operează terminalul, a declarat că acţiunea de protest a început la ora locală 7.00 (04.00 GMT). Protestatarii au urcat pe braţele de încărcare, în timp ce două nave se aflau în afara zonei terminalului situat lângă frontiera cu Suedia.

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

Olli Tiainen, activist Greenpeace, a susţinut într-un comunicat că "este total inacceptabil ca gazul rusesc să fie în continuare autorizat să circule în Finlanda, la peste şase luni după ce Putin a început invazia în Ucraina" şi că "guvernul finlandez şi prim-ministrul Sanna Marin trebuie să interzică imediat toate importurile de energie fosilă ruse".

Înainte de Finlanda a fost Suedia

Săptămâna trecută, Greenpeace a blocat o operaţiune similară la terminalul GNL Nynashamn din apropierea capitalei suedeze Stockholm.

AFP reaminteşte că în prezent importurile de gaz din Rusia, spre deosebire de cele de petrol şi cărbune, nu sunt supuse sancţiunilor europene.

Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc

Rusia a sistat în mai livrările prin gazoduct către Finlanda, invocând probleme legate de plată, însă transporturile de GNL între cele două ţări au continuat.

Miercurea trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat că va sista toate livrările de hidrocarburi către Uniunea Europeană în caz că preţurile vor fi plafonate.

Sursa foto: Twitter/ Greenpeace Suomi