Astfel de programe nu doar că reduc emisiile companiilor, dar pot, de asemenea, să reducă preţurile anumitor produse, potrivit studiului care vizează peste 60 de organizații, inclusiv guverne naționale și companii de bunuri de larg consum, cum ar fi Danone, Nestlé, PepsiCo. și Unilever.
Studiul a fost publicat într-un moment în care încercările Organizaţiei Națiunilor Unite (ONU) de a livra primul tratat din lume pentru a controla poluarea cu plastic arată puține semne de progres, potrivit Reuters. Cercetarea menţionează nevoia de a face o schimbare sistemică pentru a stopa deșeurile de plastic provenite de la băuturi, produse de îngrijire personală, alimente proaspete și alimente cu termen mare de valabilitate.
În cadrul celui mai ambițios scenariu de reutilizare, emisiile de gaze cu efect de seră ar putea fi reduse cu 35% până la 69%, utilizarea apei cu 45% până la 70% și utilizarea materialelor cu 45% până la 76%, potrivit fundației.
Totuşi, schemele de garanţie-returnare vor fi cel mai probabil esențiale pentru atingerea unor astfel de obiective, conform instituţiei.
În scenariul în care sistemul este schimbat prin faptul că oamenii primesc 20 de euro cenţi când returnează ambalajele vânzătorului, acest lucru ar duce la costuri nete semnificativ mai mici pentru băuturi și produse de îngrijire personală, în comparație cu opțiunile de unică folosință.
Dar pentru a atinge rate ridicate de returnare și a face schemele de reutilizare competitive, sunt necesare infrastructuri de colectare partajate, ambalaje standardizate și punerea în comun - utilizarea ambalajelor partajate de mai mulți jucători -, arată cercetarea.
„Presiunea este acum asupra decidenţilor politici şi asupra liderilor de afaceri din sectoarele de bunuri de larg consum pentru a-și schimba practicile”, a spus Jean-Pierre Schwetizer, managerul economiei circulare la Biroul European de Mediu, în cadrul studiului.
Fundația Ellen MacArthur, cunoscută pentru promovarea unei economii circulare, a realizat studiul în parteneriat cu Systemiq, o firmă din Marea Britanie axată pe afaceri durabile și cu firma de consultanță de mediu Eunomia.
Foto: Freepik