Stiri

După 30 de ani, dropiile au reapărut în România!

3
min
24/5/2020

Dropia, o pasăre dispărută de trei decenii din țara noastră, a reapărut lângă Salonta (Bihor)!

Un student la Medicină Veterinară a găsit întâmplător ouăle de dropie pe câmpurile de lângă oraș și le-a trimis asociației specializate în ocrotirea păsărilor, Milvus. "Pentru noi, această fotografie are o însemnătate istorică. Ea dovedeşte cuibăritul unei specii considerate cândva dispărute din România şi, în acelaşi timp, ne arată importanţa muncii pe teren, implicarea localnicilor şi a administraţiilor locale în conservarea naturii, dar şi necesitatea eficientizării programelor de agro-mediu care să ofere plăţi compensatorii atractive pentru fermierii prietenoşi cu dropiile", se arată într-un comunicat transmis de ONG.

"În prezent, împreună cu Primăria Municipiului Salonta şi alţi doi parteneri din Ungaria (Primăria Békés şi Körösök Völgye Natúrpark), avem în derulare proiectul Conservarea, protejarea şi promovarea valorilor naturale din zona transfrontalieră Salonta – Békéscsaba, ROHU-14 – The Nature Corner, finanţat de UE prin Programul Interreg V-A România-Ungaria, care, cel puţin pe partea românească, a fost construit exclusiv în jurul dropiei. Apariţia dropiei este, pentru ecologişti, un argument în plus că natura are nevoie de ocrotire”, completează reprezentantul Asociației Milvus.

Dropia este cea mai mare pasăre zburătoare din Europa, iar in ultimii 70 de ani aproape că a dispărut din pricina faptului că pajiștile au fost transformate în culturi agricole și că habitatul ei, stepa eurasiatică, s-a diminuat simțitor. Dropia a fost declarată specie dispărută din țara noastră în anul 1990, iar în urma observațiilor, specialiștii români și maghiari au ajuns la concluzia că astăzi sunt 40 de exemplare care folosesc teritorii atât la Salonta, cât și la Mezőgyán, în Ungaria. Iată și o veste bună, în contextul în care atâtea specii de păsări au dispărut deja din România sau sunt pe cale de dispariție. Printre ele: gâsca cu gât roșu și hoitarul (foto).