Life Style

Unde poţi cumpăra şi vinde haine durabil

4
min
6/7/2023

Modă sustenabilă, online.

Era o după-amiază de toamnă când Vera Simona Răducu se plimba cu sora ei, Clara, căutând soluţii de a scăpa de hainele aproape nepurtate care le umpleau şifonierele şi pe care le cumpăraseră impulsiv.

Au început să îşi invite prietenele într-un grup de Facebook pentru a face schimburi de haine, vizitându-şi virtual şifonierele.

„Bineînțeles că fiecare, la rândul ei, a început să-și invite prietenele, grupul luând astfel avânt fără să-mi dau seama”, a spus Răducu pentru Green News.

Se întâmpla în 2019, iar de atunci grupul, intitulat „Urzeala Şifonierelor” a ajuns la peste 70.000 de membri, dintre care 97% sunt femei.

În fiecare săptămână, sunt postate zeci de comentarii cu scopul de a vinde şi cumpăra haine, iar în spatele lor se află doar 10 prietene care le moderează.

Prin „Urzeala Şifonierelor” putem proteja mediul înconjurător

„La final, realizez că ce a început ca o joacă între prietene a devenit o mișcare de conștientizare a semenilor noştri și de protejare a mediului înconjurător”, a spus fondatoarea, care s-a născut în Bucureşti într-o familie de intelectuali, care, spune ea, i-au insuflat valori sănătoase.

„Încet-încet mi-am dat seama că prin acest grup putem începe protejarea mediului înconjurător de care toată lumea vorbește, dar să o facem într-un mod plăcut, fără să fim manipulate de promovarea excesivă și consumerism, care are ca unic scop profitul financiar. Să nu uităm nici de zicala românilor 'haina îl face pe om ', care ne-a creat o gândire greșită, și anume aceea de a judeca omul după cum e îmbrăcat, nu după calitățile lui”, a adăugat Răducu.

În grup nu sunt acceptate donaţiile, pentru că deja există grupuri dedicate acestora, astfel că donaţiile ar „aglomera inutil” grupul, potrivit fondatoarei.

Cu toate acestea, ea crede că grupul provoacă o schimbare în bine în România, iar această schimbare începe cu ea însăşi.

„Datorită grupului, dependența de shopping din magazine sau aplicații mobile s-a redus considerabil la mine și am realizat că mă pot bucura de lucruri de calitate și frumoase, la prețuri mai mult decât rezonabile, cumpărate după gustul altora, dar potrivite și gustului meu sau al alteia din grup”, a spus Răducu.

Grupul organizează şi târguri de haine, cunoscute drept yard sales

Vera Simona Răducu

„Ca să stârnesc și mai mult interesul pentru folosirea articolelor vestimentare care nu mai prezentau interes pentru primii posesori, dar deveneau interesante pentru următorii, am început în martie 2020, în ciuda pandemiei, să organizez yard sale-uri, care s-au transformat într-o comunitate frumoasă, unde oameni minunați se împrietenesc și se simt bine, și așa am ajuns la ediția a XXIII-a”, a adăugat ea.

Progresul grupului nu ar fi fost posibil fără un regulament intern bine pus la punct şi respectat de o mare parte din membrii grupului, având în vedere că toată activitatea moderatoarelor a fost şi este pe bază de voluntariat.

Mai mult, dacă la început Răducu se ocupa de grup în orice zi, la orice oră, după un timp a realizat că acest lucru nu este sustenabil. „Pe parcurs am realizat că e nevoie de un orar care să mă menajeze și care să-mi permită în continuare timp pentru familie și pentru business-ul personal”, a spus ea.

Foto: Freepik