Stiri

Cum a îngropat Romsilva controlul demarat după o investigație jurnalistică

9
min
12/1/2021

Investigația Recorder din august despre tăierile ilegale de lemn din Munții Gurghiu, a determinat Romsilva să demareze controale ample. Însă pădurile au rămas furate, iar măsurile mimate.

Jurnaliștii Recorder au demonstrat faptul că cei 30 de inspectori Romsilva detașați pentru aceste controale mai degrabă au acoperit neregulile și au aplicat sancțiuni minime angajaților implicați în ilegalități. Jaful de lemn continuă, iar măsurile de a stopa defrişările, cu care se laudă oficialii, sunt doar pe hârtie. Ce e mai grav e că furtul este acoperit prin sancţiuni simbolice chiar de statul român. 

În luna august a anului trecut, Recorder a publicat o investigație video despre tăierile ilegale de lemn din Munții Gurghiu, județul Mureș.
După apariția materialului, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a dispus un amplu control în zonă și, timp de aproape o lună, 30 de angajați din țară au fost detașați la fața locului pentru a verifica ilegalitățile de pe raza Ocolului Silvic Gurghiu. Părea că se va face tot posibilul pentru a identifica adevărata dimensiune a neregulilor și pentru a sancționa vinovații.
Urmărind subiectul, jurnaliștii au descoperit că principala grijă a unora dintre inspectorii Romsilva a fost, de fapt, acoperirea infracțiunilor. Mai mult, în ciuda neregulilor grave, Romsilva a dictat sancțiuni blânde pentru cea mai mare parte a angajaților implicați în ilegalitățile de pe Valea Gurghiului: avertismente sau diminuarea cu 10% a salariului pentru o perioadă de trei luni.
Recorder a obținut raportul întocmit în urma acestor controale. Din document reiese că inspectorii trimiși de Romsilva au evitat să cerceteze zonele în care firmele de exploatare lăsaseră în urmă dovezi incontestabile ale tăierilor ilegale.

Întorși Gurghiu să filmeze dezastrul din parcelele pe care inspectorii le-au ocolit și pentru a-l confrunta pe șeful Ocolului Silvic din zonă, conducerea Romsilva a evitat să comenteze felul în care a fost făcut controlul din Munții Gurghiu, indicând unul dintre inspectorii care au fost în teren. Ce a spus acesta și cum arată dezastrul din pădure, vedeți în materialul de mai jos, realizat de jurnaliștii Recorder.