Solutii

China a anunțat alimentarea cu succes a “Soarelui artificial”, care ar putea fi cea mai importantă sursă de energie a viitorului

5
min
9/12/2020

Cel mai mare și mai avansat dispozitiv experimental de cercetare a fuziunii nucleare poate fi sursa de energie curată a viitorului.

Reactorul Tokamak HL-2M este localizat în provincia Sichuan și folosește un câmp magnetic puternic pentru a fuziona plasma fierbinte. Temperaturile ce pot fi atinse în interiorul său sunt de 150 de milioane de grade Celsius, adică 10 ori mai mari decât cele atinse în miezul soarelui.

Dezvoltarea energiei pe bază de fuziune nucleară nu este doar o modalitate de a rezolva nevoile strategice de energie ale Chinei, ci are și o mare importanță pentru dezvoltarea durabilă viitoare a energiei și a economiei naționale”, potrivit publicației chineze Daily People.

Fuziunea este considerată sursa de energie cea mai importantă, iar ea, spre deosebire de fisiune, nu emite gaze cu efect de seră și prezintă un risc mult mai mic de accidente sau furt de materiale atomice.

Proiectul a început în 2006, când oamenii de știință chinezi au realizat dimensiuni mai mici ale reactorului de fuziune nucleară.  

"Soarele artificial" va fi utilizat împreună cu oamenii de știință care lucrează la International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER), cel mai mare proiect de cercetare a fuziunii nucleare din lume, cu sediul în Franța, care se așteaptă să fie finalizat în 2025. Printre cele 53 de țări ale proiectului International Thermonuclear Experimental Reactor se numără și România.