Stiri

Capitala poate deveni un munte de gunoi

5
min
8/12/2020

În mijlocul disputelor dintre Primăria Sectorului 1 și operatorul de salubritate, trebuie să înțelegem contextul mai larg în care au de suferit doar cetățenii.

Toți locuitorii Capitalei au simțit și au văzut zilele acestea cum deșeurile necontrolate din Sectorul 1 nu au mai fost ridicate de către operatorul Romprest și au rămas pe străzi. În mijlocul unor dispute dintre Primăria Sectorului 1 și operatorul de salubritate, trebuie să înțelegem puțin din contextul mai larg și să conștientizăm faptul că Bucureștiul, pe ansamblu, nu doar un sector, se află în fața unei serioase crize a gunoaielor, din care singurii care vor avea de suferit sunt cetățenii.

La începutul anului 2021, Bucureștiul, conform obligațiilor asumate de țara noastră, trebuie să înceapă selectarea separată a deșeurilor municipale biodegradabile. Mai mult, tot în 2021, Ministerul Mediului trebuie să raporteze către UE dacă a reușit reciclarea a 50% din deșeurile generate în 2020 așa cum a promis. Din păcate, anul acesta, Bucureștiul are o rată reciclare de numai 8-9%.

Conform datelor actuale, Bucureștiul este singura capitală a unui stat membru UE care, în plină criză sanitară, are străzile pline de gunoaie menajere neridicate.

Printre cauzele acestei situații ar fi:

  • suspendarea stației de sortare a Sectorului 3 de către Agenția pentru Protecția Mediului, făcând ca deșeurile să nu mai poată fi selectate, ci trimise direct la groapă
  • stația de sortare - valorificare Ulmeni - Călărași unde se duceau deșeuri din trei sectoare tocmai a fost închisă de Garda de Mediu
  • stația de sortare - valorificare ECOREC Ilfov, cea mai mare din România, nu are autorizație de mediu, iar URBAN, ROSAL și Romprest Service preconizează că-și vor sista activitățile și pentru că nu mai au unde să ducă deșeurile
  • Romprest a limitat temporar activitățile în Sectorul 1 din cauza facturilor neplătite de primărie și nimeni nu știe care va fi situația în viitorul apropiat
  • groapa Vidra Ilfov (Eco Sud SA), primește deșeuri chiar dacă nu are licență și o stație de sortare la standardele cerute. Stațiile de sortare trebuie să aibă un randament de 75% pentru materiale reciclabile și 25% valorificare prin incinerare, co-generare etc. La ora actuală, PET- urile și deșeurile metalice intrate în depozitul Vidra sunt sortate manual
  • Blue Planet SA, una dintre firmele de salubritate de top, dar și ROSAL, o altă firmă cu mare experiență în domeniu, consideră că Bucureștiul va ajunge să aibă gunoaie în stradă din cauza metodelor neloiale practicate de operatorul din comuna Vidra, care prin intermediul unor campanii de „fake news” își denigrează competitorii încercând să-i determine să încheie contracte dezavantajoase și astfel să ajungă să-și sisteze activitățile. Mai mult de atât, avocatul companiei ROSAL a declarat că se urmărește blocarea oricărui concurent care vrea să-și ia autorizație de mediu chiar cu ajutorul unor autorități.

În urma sesizărilor, Poliția Economică a început o anchetă la Vidra și a somat Garda Națională de Mediu să ia măsuri pentru îndeplinirea obligațiilor legale, respectiv începerea procedurii de închidere a depozitului Vidra.

Deocamdată, situația este complicată în toate sectoarele Capitalei și nu are o rezolvare. În timp ce Sectoarele 2 și 4 plătesc amenzi de milioane de lei anual din banii cetățenilor, în loc să fie găsită o soluție din partea primăriilor, în Sectorul 1 situația a devenit de-a dreptul dramatică. Resturile menajere au fost lăsate în plină stradă după ce Primăria Sectorului 1 a declarat prin vocea lui Marius Manole că sunt mai multe lucruri care nu sunt în regulă în contractul cu Romprest din 2008, semnat pe 25 de ani. Nu precizează clar însă nici Marius Manole și nici Clotilde Armand, care sunt aceste lucruri în neregulă în contract.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a postat pe rețelele de socializare, după ce a adunat gunoiul de pe străzi împreună cu un grup de activiști: “Am strâns astăzi gunoiul din piața Amzei împreună cu actorii, voluntarii și cetățenii revoltați de situația pe care o vedem și o trăim. În Sectorul 1 este plin de gunoi lăsat ostentativ pe străzi și trotuare de prestatorul de servicii de salubrizare pentru că acesta are impresia că noi vom ceda și vom plăti niște facturi emise nelegal. O spun foarte ferm: nu vom ceda în fața nimănui. Pe mine nu mă interesează cum au procedat înainte această companie și foștii edili, pe mine mă interesează să respecte contractul și legea. Din informațiile mele s-au trimis facturi către primărie la suprapreț. Acest serviciu de salubrizare ne costă un sfert din bugetul local anual. Este o sumă fantastică pe care comunitatea o plătește să fie curat în sector. Și vedeți cât de curat este... Am ajuns să le facem noi treaba astăzi în piața Amzei. Pe banii noștri. Eu nu voi plăti din bugetul local ceva care deja a fost plătit, eu nu voi accepta să fim luați de proști de această companie care emite facturi nelegale Primăriei. Este inadmisibil să trateze cu atâta tupeu comunitatea locală. Repet: nu vom face nici un pas în spate în lupta noastră cu cei care încearcă să fenteze legea. Iar pentru asta voi depune la Parchet o nouă plângere. Mulțumesc Marius Manole pentru civismul tău, mulțumesc locuitorilor care au fost astăzi prezenți lângă noi.”

Așadar, Primarul Sectorului 1 s-a dus să strângă gunoiul de pe străzi, în loc să rezolve problema, să găsească soluții la nivel macro, din poziția de primar. Nu se știe sigur nici unde a fost depozitat acest gunoi, lucru extrem de important și, sperăm, legal. După acțiunea din teren, Marius Manole nu a mai avut nici o reacție de susținere publică timp de două zile.  

Reprezentanții Romprest spun că “Nu am ridicat deșeurile necontrolate. Am ridicat tot gunoiul de la gospodării individuale, asociații de locatari și firme. Ce se vede în imagini este extrem de puțin tocmai pentru că ne-am făcut treaba în proporțiede peste 90%. De săptămâna viitoare, dacă nu ne vor fi plătite facturile restante, sistăm activitatea și la gospodării, apoi asociații de locatari. Nu avem altă soluție, deoarece nu mai avem resurse, nu mai sunt bani de motorină pentru mașini, bani pentru stațiile de sortare și depozitare. Facem tot posibilul să ajutăm locuitorii din sectorul 1, ei sunt prioritatea noastră, dar nu mai avem resurse nici pentru salariile celor care în fiecare dimineață deja de la ora 4, 5, sunt pe străzi pentru cetățeni, pentru ca atunci când oamenii își încep activitățile de zi cu zi, să fie curățenie când ies din case. Am avut o întâlnire de aproape 3 ore cu Primăria Sector 1, întâlnire la care a participat și Clotilde Armand. Cu toate documentele pe masă, perfect în legalitate, nu s-a putut ajunge la nici o concluzie în favoarea cetățenilor și a curățeniei.”

Printre nemulțumirile primarului se numără și faptul că pe mai multe străzi cu sens unic, spălarea și măturatul mecanizat se facturează de două ori, dus-întors, în condițiile în care utilajul trece o singură dată pe stradă. Astfel, primăria plătește de două ori o singură operațiune.

De cealaltă parte, Romprest a comunicat că, din contră, există suprafețe care nu sunt prinse în contract, dar care sunt curățate. Tot Romprest anunță că “limitarea temporară a activităților în Sectorul 1 e cauzată de debitele restante pe care Primăria Sector 1 le înregistrează față de operatorul de salubrizare.”

După trei zile de limitare a serviciului, în urma monitorizării constante a situației de către Serviciul Curățenie Căi Publice din cadrul companiei, situația deșeurilor abandonate pe domeniul public este deja foarte gravă. „Noi vrem doar să putem să prestăm serviciul în condiții de echilibru contractual. Estimăm că, dacă această situație nu își va găsi soluționare foarte curând, va fi deosebit de costisitor, atât din punct de vedere material, al resurselor necesare, cât și financiar, să poată fi colectate toate aceste cantități de deșeuri care se acumulează oră de oră. Având în vedere faptul că am susținut financiar integral salubrizarea în Sectorul 1 timp de 4 luni și că am tras toate semnalele de alarmă din vreme, considerăm că nu mai este cazul ca Autoritățile să aștepte de la noi soluții pentru remedierea situației, așa cum se întâmplă în prezent, în loc să-și ia în serios rolul de administrator. Adresăm un apel autorităților, factorilor de decizie, de a depăși interesele de grup și de a conștientiza efectul de domino pe care lipsa de acțiune în ceea ce privește adoptarea de măsuri pentru deblocarea finanțării unui serviciu esențial îl va avea, în condițiile în care sănătatea publică nu are nevoie de o provocare suplimentară." - Sorin VELICU, Director Operațional Compania Romprest Service S.A.

Situația e complicată, iar ea riscă să explodeze în curând în toate sectoarele Bucureștiului. Dincolo de problemele punctuale grave din Sectorul 1, metoda de gestionare a deșeurilor a dus România în procedură de infringement pe mediu, urmând ca probabil să primim amenzi de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru nerespectarea obligațiilor prevăzute în Actul privind condițiile de aderare a Republicii Bulgaria și a României.