Solutii

Ambalajele din sticlă pentru băuturi ar putea fi reutilizate, nu reciclate

1
min
18/3/2024

Experții de mediu spun că reumplerea unei sticle vechi ajută la salvarea energiei în proporție de 100%.

Sticla este un material care se poate recicla la infinit. Asta înseamnă că nu își pierde proprietățile în timpul procesului de reciclare. Potrivit Ministerului Mediului, ambalajele din sticlă pentru băuturi ar urma să fie reutilizate, nu reciclate. În acest fel se va reduce și consumul de energie pentru topirea și prelucrarea sticlei.

Toate aceste vor fi posibile, conform ministrul Mircea Fechet, doar după ce actualul program de garanție-returnare va atinge o cotă de 90%. Momentan se colectează doar 13%.

Experții de mediu spun și ei că reumplerea unei sticle vechi ajută la salvarea energiei în proporție de 100%.

Alin Vișan, președintele Asociației Române pentru Ambalaje și Mediu, este de părere că ar trebuie reintroduse navetele, ca suport pentru sticle, astfel încât acestea să fie mai ușor de transportat, dar și de protejat.

”Suntem obișnuiți, poate, cu acele navete de bere sau apă. Este un suport foarte bun pentru a putea avea grijă de sticlele care trebuie returnate, ca să nu fie sparte, sau ciobite. După aceea, colectarea se face utilizând laceste ambalaje-suport, care sunt navetele” spune acesta.

Programe de returnare a sticlelor goale, pentru ca acestea să poată fi reumplute, functionează deja cu succes în mai multe state, printre care Germania, Olanda sau Lituania.

Foto: Freepik