Stiri

Agenția de Mediu a Uniunii Europene avertizează Europa. Trebuie să se pregătească pentru transformări catastrofale

1
min
19/3/2024

Europa se confruntă cu cea mai rapidă creștere a temperaturii.

Țările europene ar trebui să se pregătească pentru fenomene dezastruoase, de la inundații masive până la valuri de căldură extreme fără precedent. Factorii politici trebuie să dezvolte noi strategii pentru a aborda aceste provocări, conform primei analize la nivel european a riscurilor climatice realizate de organismul cu sediul la Copenhaga, potrivit informațiilor furnizate de Reuters.

Europa se confruntă cu cea mai rapidă creștere a temperaturii în lume, cu o rată de încălzire de două ori mai mare decât media globală, conform acelorași surse.

Specialiștii sunt de părere că daunele pot fi reduse semnificativ prin luarea unor măsuri de urgență. În absența acestora, majoritatea din cele 36 de riscuri climatice identificate în Europa ar putea atinge niveluri critice sau chiar catastrofale în acest secol. Acestea includ amenințări la adresa sănătății publice, producției agricole și a infrastructurii.

Într-un scenariu pesimist, până la sfârșitul secolului, s-ar putea înregistra "sute de mii de decese cauzate de valurile de căldură, iar pierderile economice doar din cauza inundațiilor de coastă ar putea depăși suma de 1 trilion de euro pe an".

Pierderile cauzate de fenomenele meteorologice extreme au costat Uniunea Europeană aproximativ 650 de miliarde de euro între anii 1980 și 2022.

Foto: iStock