Stiri

500 de milioane de euro prin PNRR pentru repararea terenurilor forestiere degradate și plantarea perdelelor forestiere

7
min
14/12/2022

Suma este destinată împăduririi a 56.700 ha, ea fiind împărţită pe principiul "primul venit, primul servit", fără criterii de selecţie a dosarelor.

O suprafaţă de 500 de hectare de terenuri degradate şi 35 de hectare de perdele forestiere din judeţul Suceava vor putea fi împădurite prin PNRR, a declarat, marţi, prefectul Alexandru Moldovan.

Primul venit, primul servit

El a participat la întâlnirea organizată de Garda Forestieră Suceava cu primarii localităţilor din judeţ, pe parcursul căreia a fost prezentată Campania naţională de împădurire - Schema de ajutor de stat "Sprijin pentru investiţii în noi suprafeţe ocupate de păduri" din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), ce are drept scop creşterea suprafeţei acoperite de vegetaţie forestieră, precum şi înfiinţarea perdelelor forestiere de protecţie.

Potrivit Prefecturii Suceava, la nivel naţional, pentru această măsură este disponibilă suma de 500 de milioane de euro pentru împădurirea a 56.700 ha, suma fiind împărţită pe principiul "primul venit, primul servit", fără criterii de selecţie a dosarelor.

Suprafaţa minimă eligibilă este de 0,5 hectare în cazul trupurilor de pădure şi 0,1 hectare în cazul perdelelor forestiere, iar terenul trebuie să fie pretabil pentru împădurire.
Beneficiarii acestei scheme de ajutor de stat pot fi deţinătorii publici sau privaţi de teren pretabil pentru împădurire, precum şi formele asociative ale acestora.

Implementarea schemei de ajutor de stat se face prin Gărzile Forestiere care au atribuţii ce privesc modul de derulare a activităţilor tehnice şi de verificare a documentelor.

În opinia prefectului Alexandru Moldova, PNRR - Schema de ajutor de stat "Sprijin pentru investiţii în noi suprafeţe ocupate de păduri" constituie o bună oportunitate de a spori suprafeţele ocupate cu vegetaţie forestieră în judeţ. De asemenea, el şi-a exprimat tot sprijinul pentru oricare dintre unităţile administrativ teritoriale ce intenţionează să acceseze acest program.

Piedici birocratice

Conform Prefecturii, la nivelul judeţului Suceava, situaţia terenurilor degradate, comunicată către Garda Forestieră Suceava, relevă o suprafaţă de 271,45 hectare situate pe raza administrativ-teritorială a unui municipiu (Fălticeni) şi a nouă comune (Ilişeşti, Fântânele, Drăgoieşti, Moara, Baia, Horodniceni, Vultureşti, Buneşti şi Preuteşti).

Totodată, în doar cinci comune din judeţ (Arbore, Bălăceana, Cacica, Ciprian Porumbescu şi Drăgoieşti) au fost constituite perimetre de ameliorare prin împădurire a terenurilor degradate, în suprafaţă totală de 223,23 hectare.

În ceea ce priveşte înfiinţarea de perdele forestiere de protecţie, în judeţul Suceava au fost identificate amplasamente de circa 11 kilometri şi 34,5 hectare, pe raza localităţilor Salcea şi Dumbrăveni (DN29), Bălcăuţi, Şcheia, Stroieşti (DN17), Todireşti şi Siminicea (căi ferate L511 şi L509).

"Din păcate, din diverse motive (refuzul proprietarilor de terenuri, lipsa planurilor parcelare la primării, punerea în posesie şi fărâmiţarea excesivă a suprafeţelor, etc), înfiinţarea perdelelor forestiere pentru protecţia căilor de comunicaţie nu a fost pusă în practică până la acest moment", mai arată Prefectura Suceava.

Sursa foto: Pexels