Stiri

14.000 de oameni de stiință dau un verdict sumbru. Pământul își pierde semnele vitale

2
min
17/8/2021

Semnele vitale ale Pământului dau semne de oboseală din cauza schimbărilor climatice abrupte și ireversibile.

Recent, aproape 14.000 de oameni de știință din 158 de țări, printre care și 18 din România, au tras un semnal de alarmă către toate guvernele din lume asupra faptului că Pământul și-a înrăutățit cu repeziciune ”semnele vitale”, ne informează ziare.com

”Ne apropiem sau am traversat deja punctele culminante asociate cu părțile critice ale sistemului Pământului, incluzând straturile de gheață din Antarctica de Vest și Groenlanda, recifele de corali cu apă dulce și pădurea tropicală a Amazonului”, se scrie în lucrarea ”Avertisment de urgență climatică 2021”, publicată în revista BioScience, potrivit Science Alert.

”Având în vedere aceste evoluții alarmante, avem nevoie de actualizări scurte, frecvente și ușor accesibile în privința situației de urgență climatică”, anunțau 13.925 de oamenii de știință din 158 de țări, pe 10 iulie 2021. Printre ei se află și 18 din România, de la prestigioase instituții, precum Academia Română și Universități din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu și Constanța.

Savanți din toată lumea atrag atenția asupra schimbărilor climatice dramatice, care au început să fie cu adevărat alarmante pentru omenire. ”Este deosebit de îngrijoratoare creșterea dezastrelor naturale legate de climă, aici incluzând incendiile de vegetație din Australia din 2019-2020 și faptul că trei gaze care produc efectul de seră – dioxidul de carbon, metanul și oxidul de azot – au stabilit recorduri ale concentrațiilor atmosferice în 2020 și din nou în 2021”, a declarat Thomas Newsome, expert în ecologie de la Universitatea din Sydney, Australia.

Acest lucru s-a întâmplat în ciuda schimbărilor din timpul pandemiei de COVID-19. Oamenii de știință propun o ”abordare politică pe trei direcții, pe termen scurt”: un preț global mai ridicat al carbonului, o eliminare mondială și eventuala interzicere a combustibililor fosili și dezvoltarea rezervelor climatice de protejare și restabilire a biodiversității”.

Semnalul de alarmă al cercetătorilor avertizează că este nevoie ”urgent de schimbări în privința climei, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și supraexploatarea umană a planetei”.