Stiri

105 hectare de teren din Suceava, prinse în campania națională de împădurire prin PNRR

4
min
2/2/2023

Alte hectare sunt prinse în campanii de despăduriri.

Județul Suceava are o suprafață de aproape cinci ori mai mică decât Botoșani prinsă în campania națională de împădurire prevăzută de Planul Național de Redresare şi Reziliență (P.N.R.R.)

O situație la zi a stadiului implementării campaniei naționale de împădurire prin PNRR a fost analizată în data de 31.01.2023, la sediul Instituției Prefectului - Județul Suceava, unde a avut loc o ședință de lucru între prefectul Alexandru Moldovan și inspectorul-șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel.

Subvenții conexe pentru cei care împăduresc

”Începând cu data de 25.11.2022 s-a lansat campania națională de împădurire prin deschiderea sesiunii de depunere a cererilor de sprijin aferente acestei măsuri de investiții. Această măsură constituie un sprijin real pentru investițiile în noi suprafețe ocupate de păduri, măsură solicitată foarte frecvent în ultima perioadă de societatea civilă și numeroase ONG-uri.
Prin implementarea acestei măsuri, terenurile degradate, terenurile agricole slab productive, pajiștile și pășunile cu o valoare ecologică scăzută vor căpăta o nouă valoare, cu efecte benefice asupra mediului, climei și a habitatelor umane. În final va crește și procentul de păduri raportat la suprafața totală a țării, care la ora actuală este sub media europeană de 38% (România fiind cu 10% sub media europeană).

Poți citi și: Microciparea și sterilizarea tuturor câinilor din București și Ilfov ar costa 30 de milioane de lei, potrivit lui Nicușor Dan

În cadrul acestei măsuri sunt eligibile următoarele cheltuieli: elaborarea proiectului de împădurire, realizarea împrejmuirii suprafețelor împădurite (dacă este cazul), împădurirea propriu-zisă (înființarea plantației), lucrările necesare de efectuat până la constituirea stării de masiv”, au spus reprezentanții Instituției Prefectului Suceava.
Alte beneficii conexe de care vor beneficia cei care aplică și implementează măsurile acestei campanii sunt: taxa de sechestrare a carbonului, în cuantum de 456 euro/an/ha, timp de 20 de ani, pierderea de venit agricol în cuantum de 190 euro/an/ha, timp de 12 ani de la înființarea plantației.

Până acum s-au înscris pe platforma PGI (Programul de Gestionare a Împăduririlor) un număr de 151 solicitanți, din care 123 persoane fizice, 14 persoane juridice, 13 UAT-uri și o unitate de cult.

Foto: Facebook/Romsilva