Life Style

Ziua Depășirii Pământului: omenirea epuizează resursele anuale în doar șapte luni

2
min
3/8/2024

În ultimul deceniu, data în care epuizăm resursele regenerabile anuale ale Pământului a rămas constantă, dar este evident că trebuie să facem mai multe pentru a proteja planeta. Anul acesta, Ziua Depășirii Pământului, care marchează momentul când am consumat toate resursele pe care Terra le poate regenera într-un an, a fost pe 1 august.

„Depășirea se va încheia”, avertizează Lewis Akenji, membru al consiliului Global Footprint Network. „Întrebarea este cum: prin proiectare sau prin dezastru. O tranziție planificată ne oferă o siguranță mai mare decât cedarea capriciei unei planete dezechilibrate”.

Data din acest an este cu câteva luni mai devreme decât prima Zi de Depășire, care a avut loc pe 25 decembrie 1971. În ultimii zece ani, data a rămas stabilă, dar depășim bugetul anual de resurse cu aproape cinci luni mai devreme. Restul anului, omenirea trăiește din suprasolicitare, epuizând biosfera și mai mult, notează Euronews.

Pentru a opri această tendință, trebuie să ne schimbăm drastic modul de consum. Ziua Depășirii este calculată folosind datele ONU pentru a determina amprenta ecologică a fiecărei țări și biocapacitatea planetei. Biocapacitatea se referă la capacitatea Pământului de a produce resurse regenerabile și de a absorbi deșeurile, în timp ce amprenta ecologică măsoară cererea asupra naturii, inclusiv consumul de resurse și emisiile de CO2.

iua depășirii Pământului de-a lungul anilor. Rețeaua Global Footprint

Încălzirea globală, cauzată de cantități mari de CO2 din arderea combustibililor fosili, contribuie semnificativ la acest deficit. Potrivit Global Footprint Network, pentru a reduce cu 43% emisiile globale până la sfârșitul deceniului, ar fi necesar ca Ziua Depășirii să fie amânată cu 19 zile în fiecare an, de acum până în 2030.

Unele țări consumă resurse mai rapid decât altele. Dacă toată lumea ar trăi ca americanii, Ziua Depășirii ar cădea pe 14 martie. În Belgia, ar fi pe 23 martie, în Franța pe 7 mai, iar în Spania pe 20 mai. Cei mai mari consumatori sunt Qatarul, cu Ziua Depășirii pe 11 februarie, și Luxemburgul, pe 20 februarie. În contrast, dacă toată lumea ar trăi ca în India, nu am avea o depășire, consumând doar 0,7 planete de resurse anual.

Pentru a muta data Ziua Depășirii, Global Footprint Network sugerează reducerea cu 50% a emisiilor de CO2 din combustibili fosili, ceea ce ar amâna data cu trei luni. Alte măsuri includ crearea de „orașe de 15 minute”, unde tot ce ai nevoie este la o distanță accesibilă pe jos sau cu bicicleta, și introducerea unei săptămâni de lucru de patru zile. Încurajarea utilizării transportului ecologic și înlocuirea a 50% din călătoriile aeriene cu transport feroviar de mare viteză ar putea amâna Ziua Depășirii cu 1,8 zile.