Stiri

Zero carbon electricity în Marea Britanie

4
min
16/6/2020

Marea Britanie a înregistrat un număr record de 54 de zile consecutive în care nu a avut nevoie să utilizeze cărbune pentru producția energiei electrice.

Primăvara 2020 a fost extrem de însorită în UK comparativ cu anii trecuți – 573 de ore însorite în intervalul martie – mai (recordul anterior – 555 înregistrându-se în 1948). Un alt record minim, de această dată, a fost cel al precipitațiilor în 124 de ani de raportări meteorologice, iar aceste două elemente au condus la o creștere semnificativă a producției de energie electrică din surse regenerabile – sursele solare și eoliene producând aproximativ 28% din necesarul de energie electrică.

De altfel, în contextul pandemiei, cererea de energie electrică a scăzut cu aproximativ 20%, creșterile înregistrate la nivelul gospodăriilor nefiind în măsură să contrabalanseze fabricile care au oprit producția, clădirile de birouri și mall-urile părăsite, școlile care au întrerupt cursurile sau restaurantele goale. CIPK (carbon intensity/kilowatt/hour) a scăzut astfel constant – o medie de 143gr CO2/kWh pentru luna mai (față de 210gr – medie mai 2019) și un minim istoric de 46gr CO2/kWh (față de 75gr – minim mai 2019).

Această situație nu este, desigur, sustenabilă. Restartul economic va conduce inevitabil la creșterea cererii, iar asta va însemna și repornirea unor centrale pe bază de cărbune. Importante sunt însă tendințele și țintele asumate. În 2019 Marea Britanie a fost prima mare economie care a asumat ținta de 0 emisii gaze cu efect de seră în 2050, nu ca deziderat, ci ca obligație legală a statului. În condițiile în care 2019 a înregistrat cel mai scăzut CIPK din istorie, iar prognozele arată că în 2020 va fi încă și mai scăzut, zero carbon electricity devine realizabil.

Autor: Mihai Bogdan Giubega