Stiri

Vor supraviețui urșii polari încălzirii globale?

3
min
22/7/2020

Imaginile cu urși polari căutând cu disperare hrană au făcut ca simbolul Arcticii să fie cap de afiș al campaniilor care avertizează lumea de pericolul încălzirii globale.

Pentru cei mai mulți, atunci când vine vorba de animale pe cale de dispariție din cauza schimbării climatului, ursul polar este primul la care se gândesc. Un studiu Nature Climate Change spune că: oamenii trebuie să reducă emisiile de gaze cu efect de seră dacă nu vrem ca majoritatea populațiilor din speciile reprezentative să lupte pentru supraviețuire după anul 2100. Unele populații au trecut deja de pragurile cheie care le vor face supraviețuirea dificilă și chiar imposibilă. Cu toate acestea, există un strop de speranță că unii urși polari vor putea fi salvați. Deși numărul lor este diminuat foarte mult în unele regiuni, odată cu reducerea emisiilor de carbon, ei ar putea să supraviețuiască în unele zone din Arctica. Ursul polar este cel mai mare carnivor terestru de pe Pământ, dar soarta lui este puternic legată de ceea ce se întâmplă cu gheața din Arctica. “Ei se bazează pe gheață ca platformă pentru a prinde focile - prada lor preferată - pentru că nu sunt înotători suficient de calificați pentru a le prinde în apă”, spune Péter K. Molnár, profesor asistent la Universitatea din Toronto Scarborough.

Studiul a relevat că durata de supraviețuire a unui urs - în condițiile topirii gheții și a imposibilității procurării hranei – depinde de starea ursului, de regiunea în care se află și de starea acestuia, iar cei mai afectați sunt puii. A doua categorie vulnerabilă este a femelelor adulte cu pui, urmate, surprinzător, de cea a adulților masculi. Femelele solitare pot supraviețui și 255 de zile fără hrană. În cazul în care oamenii nu vor reuși să reducă emisiile de gaze cu efecte de seră, aproape toți urșii polari din Arctica - în afara câtorva grupuri din îndepărtata insulă Regina Elisabeta din Canada - ar putea lupta să supraviețuiască până în 2100. Cu toate acestea, dacă oamenii sunt capabili să reducă moderat emisiile globale, șansele ca urșii din alte regiuni să persiste și după sfârșitul acestui secol cresc. Autorii spun că, în cele din urmă, aceste descoperiri arată că soarta urșilor polari stă în mâinile noastre.

Foto: Britannica