Voluntarii francezi folosesc o metodă japoneză de plantare a copacilor, pentru a crea petice de pădure în Paris, în speranța că vor încetini schimbările climatice, vor crea zone de biodiversitate și vor reuși să facă față numărului tot mai mare de valuri de căldură din capitala Franței, relatează într-un reportaj jurnaliștii de la France 24.
Conceptul de mini-pădure a fost dezvoltat pentru prima dată în anii 1970 de botanistul japonez Akira Miyawaki, care a studiat relicvele pădurilor vechi de secole care cresc în jurul templelor și altarelor sacre.
Miyawaki a descoperit nu numai că prosperau fără intervenție umană, ci erau mai bogate și mai rezistente decât pădurile plantate mai recent.
Un concept japonez din 1970
În studiul său despre pădurile primare antice, Miyawaki a susținut că speciile indigene plantate dens, crescute în sol pregătit cu grijă, la patru înălțimi diferite pentru a oferi mai multe straturi de acoperire, au crescut de până la 10 ori mai repede și au capturat mai mult carbon decât pădurile îngrijite prin metode standard.
Poți citi și: Supercom susține că a investit 42 milioane euro în sistemul integrat de management al deşeurilor din judeţul Cluj
Miyawaki a continuat să monitorizeze plantarea a peste 1.500 de păduri din întreaga lume, susținând că o pădure mică, de 100 de metri pătrați, ar putea găzdui niveluri excepționale de biodiversitate.
Adepții filosofiei forestiere a lui Miyawaki i-au adaptat metodele și le-au transpus în întreaga lume, marile orașe căutând să reducă efectele schimbărilor climatice, să restaureze terenurile degradate, să creeze zone de biodiversitate și să capteze cantități mai mari de carbon.
Păduri de mărimea unor terenuri de tenis au fost plantate în Beirut, în orașe din Asia, în toată India și din ce în ce mai mult prin Europa.
Prima mini-pădure din Paris a fost plantată pe marginea nordică a șoselei de centură a orașului, la Porte de Montreuil, în martie 2018, cu grantul pe care Boomforest l-a obținut din bugetul participativ al capitalei franceze.
Sursa foto: Hippopx/ CC0 1.0