Life Style

Voluntari români și străini au strâns gunoaiele din zona barajului de la Ișalnița, pe râul Jiu

3
min
8/2/2021

La acțiune au participat voluntari din Macedonia, Cehia, Spania și Germania.

Apele Jiului aduc anual cantități enorme de gunoaie, care ajung în Dunăre sau pe malurile râului. Din când în când, organizațiile de mediu organizează acțiuni de ecologizare. În luna ianuarie, pe Jiu a fost o viitură puternică, când bariera din amonte s-a rupt şi toate resturile au fost aruncate pe mal.

Și de data aceasta, mai multe ONG-uri au făcut apel la voluntari pentru a aduna gunoaiele din zona barajului de la Ișalnița, pe răul Jiu: Ape fără Plastic, Asociația Comunități pentru Tineret, Centrul de Resurse pentru Tineret, Centrul Regional de Economie Socială. La acțiunea din weekend au participat 12 persoane, dintre care opt din Macedonia, Cehia, Portugalia, Spania și Germania. Tinerii fac parte din European Solidarity Corps, un proiect al Uniunii Europene pentru cei care doresc să facă voluntariat peste hotare. Vor petrece câteva luni în România, timp în care se implică în diverse proiecte.

După doar trei ore de colectat separat gunoaiele, voluntarii au numărat 85 de saci de deșeuri reciclabile și 15 de nereciclabile.

Am văzut cât de mult gunoi se strânge prin Craiova și în jurul Craiovei și pe Jiu. Și asta mă deranjează, chiar ca și străin. Cred că pot și românii să-și deschidă ochii și să participe la astfel de activități”, a spus Elena Nicolova, voluntar din Macedonia, pentru ProTV. Astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare, iar cei care vor să se implice pot lua legătura cu ONG-ul Ape fără Plastic.