Stiri

Viza, o specie de sturion, a dispărut din Dunăre

4
min
28/7/2022

Acum cega, cel mai mic sturion de apă dulce, a fost mutat într-o categorie superioară de ameninţare - şi este clasificat oficial ca fiind pe cale de dispariţie.

O specie de sturion a dispărut din Dunăre, iar celelalte sunt pe cale de dispariţie, odată cu pierderea continuă a biodiversităţii apelor dulci şi degradarea râurilor de pe tot globul, esenţiale pentru oameni şi natură, relevă reevaluare a situației speciilor cu risc de dispariție (Lista Roșie), publicată joi de IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii) și menționată de WWF.

Citește și: ANALIZĂ De ce istoria nu se repetă și când vine vorba de climă?

În ciuda politicilor ambiţioase de protejare a speciilor de sturioni în Europa, inclusiv Planul de Acţiune Paneuropean pentru Sturioni acceptat de Convenţia de la Berna şi Directiva UE privind habitatele, statutul sturionilor continuă să se înrăutăţească pe tot continentul.

Şapte dintre cele opt specii europene au fost deja listate ca fiind pe cale critică de dispariţie. Acum cega, cel mai mic sturion de apă dulce, a fost mutat într-o categorie superioară de ameninţare - şi este clasificat oficial ca fiind pe cale de dispariţie.

Citește și: ANALIZĂ Soarele invizibil de pe acoperiș

O specie, viza, a fost declarată acum dispărută în Dunăre, ultimul refugiu al speciei în UE, marcând dispariţia rară a unei specii protejate de Directiva UE privind habitatele pe întreg teritoriul Uniunii. De fapt, după ce Directivele Păsări şi Habitate au intrat în vigoare în 1979 şi 1992, până acum, doar o specie de păsări şi o subspecie de ibex dispăruseră în UE.

Sursa foto: Flickr