Stiri

Vietnam interzice importul animalelor sălbatice

3
min
27/7/2020

Vietnamul, unul dintre cei mai mari consumatori de animale sălbatice din Asia, a suspendat toate importurile de specii de animale sălbatice, ”moarte sau în viață’’.

Mai mult, guvernul a promis să elimine piețele ilegale din toată țara. Este un fenomen de masă în Vietnam, care afectează profund ecosistemele și creează dezechilibre grave în țările din care acestea vin. Din cauza pieței vietnameze, foarte multe animale – aflate deja pe cale de dispariție - sunt grav afectate. Directiva semnată de liderul țării comuniste vine în urma scandalului internațional în ceea ce privește comercializarea animalelor sălbatice. Consumul acestora, conform cercetărilor, ar fi cauza pandemiei actuale de coronavirus din China vecină. Este o victorie majoră pentru grupurile de activiști care au acuzat în trecut autoritățile vietnameze că au închis ochii la comerțul cu specii rare pe cale de dispariție în interiorul și peste hotarele Vietnamului. Primul ministru a ordonat suspendarea importului de animale sălbatice – vii sau moarte – ouă, părți sau alte derivate-  anunțul fiind publicat pe site-ul oficial al guvernului. "Toți cetățenii și în special oficialii… nu au dreptul să participle la braconaj, cumpărare, vânzare, transport de animale sălbatice”, anunță guvernul din Vietnam.

Vietnamul va "elimina cu hotărâre piața și site-urile de tranzacționare care comercializează animale sălbatice în mod ilegal", a spus edilul – avertizând asupra unei represiuni asupra braconajului, traficului, stocării și publicității animalelor, păsărilor și reptilelor. Grupul anti-trafic Freeland a salutat decizia de control asupra comerțului cu animale sălbatice ca fiind cea mai strictă de la izbucnirea pandemiei. “Vietnamul trebuie felicitat pentru că a recunoscut că pandemiile sunt legate de comerțul cu animale sălbatice”, a declarat Steven Glaster, președintele organizației. "Acest comerț trebuie interzis ca o chestiune de securitate internațională și sănătate publică’’,  a adăugat el.

Printre animalele de contrabandă frecvente se numără diverse părți din tigru, cornul de rinocer și pangolinele utilizate în medicina tradițională. În ciuda prețurilor ridicate pentru comenzi – cu ingrediente aduse ilegal din Africa – încă nu există dovezi științifice că aceste produse sunt benefice sănătății omului. Cu toate astea, cel mai vânat animal de contrabandă este pangolinul (foto).

La declararea crizei sanitare mondiale, Vietnamul a închis granițele imediat pentru a preveni răspândirea Coronavirus-19, însă economia a fost lovită puternic.