Stiri

VIDEO REPORTAJ Colectarea și reciclarea deșeurilor locuitorilor din Sectorul 1 al Capitalei

13
min
5/10/2020

Continuăm seria de reportaje despre cum se colectează și se reciclează gunoiul de la populație în București. În Sectorul 1 al Capitalei locuiesc 254.000 de persoane.

Pentru început, trebuie spus că aproximativ 254.000 de locuitori trăiesc în Sectorul 1 și nici unul dintre aceștia nu plătește direct o taxă de salubritate. Spunem “direct” pentru că, în mod evident, cineva plătește această taxă: Consiliul Local al Sectorului 1. Care are fonduri, într-un final, tot de la cetățeni.

Pe câte fracții se colectează în Sectorul 1?

Romprest este operatorul din sector, iar colectarea deșeurilor de la gospodăriile individuale se face o dată pe săptămână, pe două fracții: umedă și uscată. Acolo unde nu există posibilitatea tehnică de a folosi autogunoierele, fracția umedă se ridică săptămânal, iar cea uscată o dată la două săptămâni. Pubele pentru sticlă nu există la gospodării, ci doar în puncte comune de colectare și la agenții economici care solicită acest lucru. Este în plan ca în viitor să se colecteze sticla separat și în gospodării.

Cum selectează oamenii?

Informarea se face trimestrial, prin intermediul pliantelor și site-ului Romprest, dar din păcate oamenii nu par a fi prea implicați și motivați în procesul de separare a resturilor chiar și așa cum este acum, pe două fracții. Taxa zero nu îi impulsionează în nici un fel, iar în Sectorul 1 se face apel numai la spiritul civic, la educație și bun simț, neexistând motivație materială, din cauza acestui sistem. Iar spiritul civic, în ciuda campaniilor de conștientizare făcute de Romprest, nu a fost trezit suficient pentru a corecta această situație.

Cum s-a aplicat Legea 249 - privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje?

Legea 249, articolul 4 - "Prezenta lege stabilește măsurile destinate, ca prioritate, prevenirii producerii deșeurilor de ambalaje și, ca principii fundamentale suplimentare, reutilizării ambalajelor, reciclării și altor forme de valorificare a deșeurilor de ambalaje și, în consecință, reducerii eliminării finale a unor astfel de deșeuri". Reprezentanții Romprest spun că ceea ce prevede legea din 2015 se întâmplă deja în Sectorul 1 încă din 2008, pentru că decontarea la autoritatea publică locală se face în funcție de cantitatea colectată. La agenții economici, decontarea se face în funcție de volumul de deșeuri preluat pe diverse categorii.

Investițiile operatorului din Sectorul 1

Investițiile au fost cu precădere într-un un parc auto performant. Sorin Velicu, director operațional Romprest, spune că în 2019 s-au investit 3,5 milioane de euro în 30 de mașini pe gaz natural comprimat, prietenoase cu mediul, din care 20 de autogunoiere. 10 dintre acestea au dublă compartimentare - fiind primul operator de la noi care folosește astfel de utilaje.

Cât se reciclează în Sectorul 1?

Din deșeurile menajere, 53% ajung la depozitare, iar 47% la sortare și tratare, unde sunt valorificate în parte.

Despre Legea Compostului, care intră învigoare pe 1 ianuarie

Și în Sectorul 1, operatorii spun că legea care intră în vigoare peste mai puțin de trei luni - și care prevede că biodeșeurile trebuie să ajungă la o Stație de Compost, unde să fie convertite în fertilizator organic – este imposibil de aplicat la termen. În aceeași lege, e prevăzută elaborarea unor norme, în 6 luni de la intrarea în vigoare, deci aplicarea ar urma să înceapă undeva în vara viitoare.

Toate deșeurile colectate de la populația din Sectorul 1 și de la agenții economici ajung să fie predate de către Romprest operatorilor de sortare și tratare. Unul dintre aceștia e Iridex, care potrivitlui Mihai Toader Ștefan – director departament tratare mecanică și sortare deșeuri - tratează zilnic aproximativ 400 de tone de deșeuri municipal amestecate, parte din ele din Sectorul 1.

Drumul deșeurilor colectate nu se oprește aici, pentru că după sortarea de la Iridex, cantitatea care se recuperează este trimisă la Green PC Ambalaje unde are loc un nou proces de sortare utilizând sortare optică automată, care separă deșeurile pe tipuri și culori. Acestea în afară de cele 100 de tone trimise lunar de Romprest direct către Green PC Ambalaje. La Green PC Ambalaje există o linie tehnologică de ultimă generație, având o stație de sortare cu o productivitate de până la 5.000 de kg/oră.  Iar dacă credeați că drumul reciclării e mai ușor, vă spunem că aici are loc și a doua sortare, după ce o parte din deșeuri sunt încărcate pe banda de retur și reselectate. Înainte de a viziona reportajul, vă spunem, ca de obicei: trebuie să înțelegem toți ce se întâmplă, să ne implicăm și să ajutăm cum putem, în interesul nostru comun. Cu cât separăm mai mult, mai corect, persoane fizice, asociații de locatari sau firme, cu cât o parte mai mare din ceea ce reciclăm ajunge să fie refolosită, cu atât se va produce mai puțin, iar aerul pe care îl respirăm va fi mai curat. Suntem împreună în tot acest proces, iar la final ori pierdem toți, ori câștigăm toți.